Zupa pomidorowa

Kategoria: Zupy
Dodano: 19 lipca 2018
Pomidorowa to jedna z najbardziej klasycznych zup polskiej kuchni. Ja przygotowuję ją zarówno na bulionie drobiowym, jak i wieprzowym - w zależności od tego, jakiego akurat mięsa mam więcej (jeśli uda mi się kupić ładny schab z kością, wówczas z mięsa przygotowuję pieczeń, a resztę zamrażam,  potem wykorzystuję do przygotowania bulionu, który jest znakomita bazą do pomidorowej).
 
Zupa pomidorowa
Składniki
  • 3 litry bulionu drobiowego lub wieprzowego
  • 700 ml passaty pomidorowej lub 1 l pomidorów przetartych lub zmiksowanych blenderem w domu*
  • 200 ml śmietany 18%
  • 70 g koncentratu pomidorowego (30%)
  • sól
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki
  • makaron typu nitki lub ryż
Sposób przygotowania
Bulion zagotowujemy, dodajemy przetarte pomidory (passatę), sól i pieprz do smaku. 

Koncentrat pomidorowy umieszczamy w kubeczku, dolewamy bulion z garnka i dokładnie mieszamy, aż koncentrat się rozrzedzi i nie będzie grudek. Wlewamy do zupy. Gotujemy 20 min.

Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia. Do niedużego garnuszka wlewamy śmietanę, a następnie dodajemy chochelkę zupy, mieszamy. Znów dodajemy trochę zupy, mieszamy i całość wlewamy do garnka z zupą.

Na koniec gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.

Zupę podajemy z makaronem (lub ryżem) i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Notatki
* Pomidory myjemy, zalewamy wrzątkiem, po niecałej minucie wyjmujemy i obieramy ze skórki. Wycinamy twardy środek, a resztę kroimy w kostkę. Miksujemy blenderem na gładką passatę.
 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze