Drożdżowa strucla makowa
Kategoria: Ciasta,Boże Narodzenie
Dodano: 30 października 2012
Sposób przygotowania
Masło stopić i ostudzić.
Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać połową cukru pudru i rozgnieść. Dodać olej, żółtka, jajko i dokładnie wymieszać.
Następnie dolać lekko podgrzane mleko, mąkę, sól i wyrobić ciasto. Dodać stopione masło i jeszcze raz zagnieść.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Po tym czasie zagnieść ponownie. Piekarnik rozgrzać 180oC.
Ciasto podzielić na dwie części, a każdą z nich rozwałkować na prostokąt o długości formy. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i rozsmarować masę makową (pół puszki na jeden prostokąt).
Delikatnie zwijać smarując ciasto białkiem. Brzegi ciasta skleić. Taki wałek przekroić na pół pozostawiając 1/6 ciasta nieprzekrojoną. Rozkrojone części zapleść w "warkocz". Na koniec rozkroić pozostałą część ciasta i dokończyć zaplatanie.
Obie strucle umieścić delikatnie w prostokątnej formie tak, aby były przedzielone papierem. Można też piec w dwóch osobnych keksówkach.
Składniki kruszonki zmieszać ze sobą i rozkruszyć w palcach. Wierzch każdej strucli posmarować białkiem i posypać kruszonką.
Piec w 180oC przez ok. 60min.
Na koniec sprawdzić patyczkiem, czy w środku są dobrze upieczone.
Jeśli z wierzchu bardzo się przyrumieniły, a środek wymaga dopieczenia można owinąć szczelnie całą formę folią aluminiową i podpiec tak jeszcze, aż środek się dobrze upiecze.
Źródło przepisu: książeczka pt: "Serniki, makowce, szarlotki" Janiny Kaczorek (nr.12/2011; indeks 352985; str.54-55)