Ciasteczka kakaowe na Halloween

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 04 listopada 2020
Ciateczka te przygotowywałam juz kilka razy, ale smakowały wszystkim na tyle, że nim zdążyłam je sfotografować jedyne co po nich pozostawało, to okruszki. Ty razem wcześnie rano przygotowałam aparat i gdy lukier był jeszcze nieco płynny, a wszyscy domownicy spali, udało mi sie je uwiecznić na zdjęciu :D
Ciasteczka kakaowe na Halloween
Składniki
  • 170 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
Ciasteczka kakaowe na Halloween gotowe
Sposób przygotowania
Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy cukier i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty.
Dalej miksując dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. W razie konieczności szpatułką zbieramy masę ze ścianek miksera i kontynuujemy miksowanie.

W osobnym naczyniu mieszamy: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy do masy z miksera. Całość jeszcze chwilę miksujemy.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje. Z każdej formujemy kulkę, którą spłaszczamy na dysk. Owijamy w woreczek i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Można również dalsza część przygotowań kontynuować dnia następnego.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180oC, a dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 do 1 cm. Wykrawamy koła o średnicy 6-7 cm. Każde koło przekładamy na przygotowaną wcześniej blachę zostawiając między kształtami kilka centymetrów odstępu.

Ciasteczka pieczemy 10-15 min. Po tym czasie przekładamy je na kratkę do studzenia.
Gdy już ostygną dekorujemy je wg własnej fantazji lukrem królewskim.


Źródło przepisu: houseofnasheats.com (Chocolate cut out sugar cookies)
Notatki
Wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze