Ciasteczka kakaowe na Halloween
Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 04 listopada 2020
Sposób przygotowania
Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy cukier i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty.
Dalej miksując dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. W razie konieczności szpatułką zbieramy masę ze ścianek miksera i kontynuujemy miksowanie.
W osobnym naczyniu mieszamy: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy do masy z miksera. Całość jeszcze chwilę miksujemy.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje. Z każdej formujemy kulkę, którą spłaszczamy na dysk. Owijamy w woreczek i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Można również dalsza część przygotowań kontynuować dnia następnego.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180
oC, a dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 do 1 cm. Wykrawamy koła o średnicy 6-7 cm. Każde koło przekładamy na przygotowaną wcześniej blachę zostawiając między kształtami kilka centymetrów odstępu.
Ciasteczka pieczemy 10-15 min. Po tym czasie przekładamy je na kratkę do studzenia.
Gdy już ostygną dekorujemy je wg własnej fantazji
lukrem królewskim.
Źródło przepisu: houseofnasheats.com (Chocolate cut out sugar cookies)
Notatki
Wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej.