Sposób przygotowania
Podudzia opłukujemy pod wodą. delikatnie naciągamy skórkę by przykryła całe mięso i wcieramy przyprawy. Całość owijamy folią aluminiową i zostawiamy w lodówce na przynajmniej 1 godz.
Po tym czasie wyjmujemy, układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, którego dno lekko polewamy olejem (nie za dużo).
Całość posypujemy posiekaną cebulką i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Pieczemy w 180-200oC przez 2,5h* (ja piekę bez przykrycia).
Podczas pieczenia co jakiś czas podlewamy wodą i obracamy mięso na drugą stronę by nie przywarło i było upieczone z obu stron.
Przepis pochodzi z: moja własna kombinacja, całkiem zresztą udana, jak sądzę ;)
Notatki
*Czas pieczenia jest zależny od piekarnika i indywidualnych upodobań. Ja mam bardzo słaby piekarnik gazowy, więc by mięso się ładnie przyrumieniło, trochę muszę poczekać, ale sądzę, że przy innych piekarnikach może się to skrócić. Należy obserwować stopień zarumienienia mięsa i to jest chyba najlepsza recepta.