Sposób przygotowania
Formę na tartę o średnicy ok. 23 cm smarujemy tłuszczem.
Mąkę, kakao, cukier, masło i żółtka zagniatamy razem, aż składniki będą dobrze wymieszane (można to zrobić zarówno ręcznie, jak i w mikserze przy pomocy płaskiego mieszadła). Ciastem wykładamy wcześniej przygotowaną formę. Ciasto może być dosyć sypkie, zatem można sobie pomóc szklanką lub foremką do odmierzania porcji, by je dobrze zagnieść w formie.
Uformowane ciasto przekładamy z foremką do lodówki na 30 min. lub zamrażalnika na 15 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Gdy ciasto się schłodzi wykładamy na wierzch papier do pieczenia i wysypujemy obciążenie (kulki ceramiczne lub groch/fasolę). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 min.
Po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 15 min.
Po upieczeniu wyjmujemy do ostudzenia.
Podczas gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem:
Kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone, lemon curd i mieszamy łyżką, aż składniki będą dobrze połączone.
Na ostudzone ciasto wykładamy krem, a na wierzch umyte owoce.
Smacznego :)
Źródło przepisu: www.chillibite.pl (tytuł: "Szybka tarta z owocami lata").