Muffiny dyniowe

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 04 listopada 2020
Proste w przygotowaniu, w smaku troszkę korzenne, choć bardziej cynamonowe. Można posypać cunrem dekoracyjnym z grubej rafinerii przed pieczeniem lub cukrem pudrem po ostygnięciu.
Muffiny dyniowe
Składniki
  • 76 g masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Demerara
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki puree dyniowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 cukru z grubej rafinerii (opcjonalnie - do posypania)
Muffiny dyniowe gotowe
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Formę na 12 muffinek wypełniamy papilotkami lub natłuszczamy masłem.

Masło miksujemy aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy przek ok. 3-4 min. Następnie cały czas mieszając dodajemy jajka, mleko i dynię.
Suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, gałkę) przesiewamy do mieszaniny dyniowej. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Można posypać grubym cukrem.
Pieczemy w 180oC przez ok. 20-25 min.

Po upieczeniu muffinki zostawiamy w piekarniku jeszcze przez 5 min., po czym wykładamy je na kratkę do studzenia.


Źródło przepisu: blessedbeyondcrazy.com (Przepis: Simple pumpkin muffins)
 
Notatki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze