Muffiny dyniowe
Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 04 listopada 2020
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Formę na 12 muffinek wypełniamy papilotkami lub natłuszczamy masłem.
Masło miksujemy aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy przek ok. 3-4 min. Następnie cały czas mieszając dodajemy jajka, mleko i dynię.
Suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, gałkę) przesiewamy do mieszaniny dyniowej. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Można posypać grubym cukrem.
Pieczemy w 180oC przez ok. 20-25 min.
Po upieczeniu muffinki zostawiamy w piekarniku jeszcze przez 5 min., po czym wykładamy je na kratkę do studzenia.
Źródło przepisu: blessedbeyondcrazy.com (Przepis: Simple pumpkin muffins)
Notatki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.