Schab w ziołach pieczony w rękawie

Kategoria: Coś na ząb,Wielkanoc,Boże Narodzenie
Dodano: 06 marca 2013

Jest to kolejny przepis mojego taty na pieczone mięso. Tym razem jest to schab, a nie szynka. Choć pieczony w rękawie, to z powodzeniem można go także upiec w folii aluminiowej, o czym w przepisie. Mięso niezawodne, dobre zarówno na zimno do kanapek, jak i na ciepło z sosem.
Gorąco polecam, bo przepis jest dość łatwy.
Schab w ziołach pieczony w rękawie
Składniki
  • 1 -1,5kg schabu bez kości
  • sól
  • pieprz czarny
  • 4 ząbki świeżego czosnku
  • papryka słodka
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek (ok. 3-5 łyżek)

 

Schab w ziołach pieczony w rękawie gotowe
Sposób przygotowania
Marynata:
w małym naczyniu umieszczamy zioła prowansalskie, dodajemy oliwę z oliwek i oba składniki ze sobą mieszamy. Całość powinna mieć bardzo gęstą konsystencję.*

Mięso opłukujemy, lekko osuszamy i wcieramy z obu stron przyprawy (sól, pieprz, paprykę) wraz z rozgniecionym czosnkiem. Na koniec wklepujemy marynatę, całość umieszczamy w rękawie do pieczenia - który zamykamy z obu stron - i wkładamy na kilka godzin do lodówki.**

Po tym czasie mięso wraz z rękawem wkładamy do brytfanki (nie przykrywamy). Worek nakłuwamy kilka razy z góry i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w 200oC ok.40 min, po czym odwracamy worek z mięsem na drugą stronę i pieczmy kolejne 20-40min. Mięso powinno być dobrze zarumienione z obu stron.

Jeżeli chcemy by mięso było nie tylko soczyste, ale także lekko spieczone z wierzchu, wówczas mniej więcej 10-15minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek.

Jeżeli pieczemy w folii aluminiowej, a nie w rękawie do pieczenia, wówczas dno brytfanny lekko skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem.
Notatki
*Marynatę można zrobić mieszając oliwę z oliwek wraz ze wszystkimi przyprawami i dopiero wtedy wetrzeć ją w mięso. Ja wolę wersję sprawdzoną przez mojego tatę(podaną w przepisie) i takiej się też zawsze trzymam.

**Gdy mięso jest już przygotowane w rękawie najlepiej jest je włożyć do lodówki na całą noc, a piec dopiero na drugi dzień. Wówczas dobrze przejdzie przyprawami i będzie bardziej aromatyczne. Jeżeli jednak nie mamy tyle czasu, a schab jest potrzebny od zaraz, wówczas można go trzymać w lodówce tylko przez dwie godziny - i tak jest najczęściej w moim przypadku.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 26
Ocena: 4.44
Komentarze
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 08-10-2015
Peny, rewelacja! Strasznie się cieszę, że Ci schab wyszedł. Umiliłaś mi dzień swoim komentarzem. Pozdrawiam :)
Komentarz
peny recipe[napisał(a)]
dnia 26-09-2015
Witam! Zrobiłam dzisiaj po raz pierwszy ten schabik nadziewając go dodatkowo śliwkami suszonymi z tym, że trzymałam go naszykowanego jw. przez całą noc w worku i przed pieczeniem wlałam 1/2 szkl. rosołku. Otworzyłam zapięcie po wlaniu znowu zamykając piekłam w temp.200o jak w przepisie. Pieczeń WYŚMIENITA! Mięsko miękkie soczyste. Będzie u mnie w takiej wersji często! Dziękuję za przepis Tacie także i pozdrawiam:))))
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 31-08-2015
Moniko, ja zwykle robię do tego schabu sos. Rzadko mi się zdarza, aby coś zostało na drugi dzień, ale jak już się zdarzy, to mięso umieszczam w sosie i odgrzewam razem z nim. Pozdrawiam.
Komentarz
Monika recipe[napisał(a)]
dnia 31-08-2015
A jak podgrzać takie mięsko np na drugi dzień żeby nie było suche?
Komentarz
inka recipe[napisał(a)]
dnia 13-03-2015
Swietny przepis. W weekend robie
Komentarz
aguska recipe[napisał(a)]
dnia 24-02-2015
Pyszny wyszedl marynowal sie calutka noc piekl sie 150` z jednej i drugiej strony po 40 minut
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 05-11-2014
Ok, moze nie jestem najlepsza w robieniu zdjec, ale schab byl soczysty ;) Pozdrawiam!
Komentarz
oooooo recipe[napisał(a)]
dnia 04-11-2014
Widać, że przesuszony. Za długo pieczone!
Komentarz
AGNIESZKA recipe[napisał(a)]
dnia 13-09-2014
Ja dzis sprobowalam po raz pierwszy w zyciu i jest pyszny !!! Dziekuje - naprawde dobry przepis !
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 28-08-2014
Buu, szkoda. W przepisie napisałam "wcieramy z obu stron przyprawy", ale teraz dodałam jeszcze w nawiasie jakie przyprawy, tak na zapas. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Komentarz
kaska recipe[napisał(a)]
dnia 26-08-2014
nie napisane w opisie zeby dodac sol i zapomnialam....
Komentarz
bps recipe[napisał(a)]
dnia 20-04-2014
ja piekę z różnymi ziołami, bardzo lubię np. schab w rozmarynie, piekę w rękawie i co ważne dla mnie - to piec nie dłużej niż godzinę kilogramowy kawałek schabu (1,5 h - 1,5kg itp) bo wówczas robi się suchy
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 16-04-2014
Gosiu, ja przyłączam się do Ciebie. Właśnie kończę gromadzić zapasy składników do potraw i wypieków, a od jutra zaczynam wielkie gotowanie. Uwielbiam jak w domu pachnie dobrym jedzeniem :) Wszystkiego dobrego na te Święta i mokrego, acz przyjemnego dyngusa :)
Komentarz
Gosia recipe[napisał(a)]
dnia 16-04-2014
Właśnie się zabieram za mięsa, mam schab, boczek i szynkę do zamarnowania, i boję się co wyjdzie. Szynkę włożę w solankę , schab zamarnuję jak zwykle na sucho z przyprawami swoimi z czosnkiem, a boczek też chyba coś poszukam jakiegoś przepisu, pochwalę się jak mi się uda. Pozdrawiam wszystkich na święta i życzę wyżerki.
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 14-04-2014
Gosiu, ja nigdy nie dziurawię tego rękawa, gdy piekę schab. Na koniec go czasami rozcinam, ale wówczas obracasz już samo mięso, bez folii z rękawa. Mam nadzieję, że to w czymś pomogło.
Komentarz
Gosia recipe[napisał(a)]
dnia 14-04-2014
Jeżeli zrobi się dziurki w rękawie na górze, a potem trzeba odwrócić po 40 min. to tłuszcz i sok wycieknie. albo się poparzę albo będzie się potem na blasze palić. Jak to zrobić. może ktoś wytłumaczyć. Dzięki.
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 23-02-2014
Trzymam kciuki. Mam nadzieję, że się udał.
Komentarz
beata recipe[napisał(a)]
dnia 23-02-2014
ja tez właśnie czekam na rezultaty pieczenia :)
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 18-02-2014
Podziwiam za determinację (dla mnie to środek nocy) i ogromnie się cieszę, że wyszedł. Trochę głupio byłoby narobić rano w domu zapachów, a potem odnieść spektakularną klapę ;) Pozdrawiam!
Komentarz
Pawel recipe[napisał(a)]
dnia 16-02-2014
O 5ej rano juz go pieklem dla mojej zony naprawde rewelacja
Komentarz
Beti recipe[napisał(a)]
dnia 24-01-2014
schab trzeba piec nie 1.5 godz. a co najmniej 2.5
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 03-01-2014
Dziękuję, bardzo mi miło :)
Komentarz
Ewa recipe[napisał(a)]
dnia 03-01-2014
Niebo w gębie:)
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 22-12-2013
Halino, nie trzeba. Schab wkładam zawsze do rękawa surowy i przyprawiony. Pozdrawiam.
Komentarz
Halina recipe[napisał(a)]
dnia 22-12-2013
a nie obsmaża sie tego schabu przed daniem do rekawa?
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 13-12-2013
Aurelio, spróbuj może schabu gotowanego. Zdjęcie do przepisu może nie jest szczególnie zachęcające, ale trudno podczas przygotowania tego dania coś zepsuć, no i wychodzi bardzo smaczne i nie jest suche. Pozdrawiam
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 13-12-2013
Robercie, cieszę się, że przepis się przydał i dziękuję za komentarz
Komentarz
aurelia recipe[napisał(a)]
dnia 12-12-2013
a ja jestem stara baba i mi zawsze wychodzi suche , ciagle szukam nowych przepisow a zawsze wychodzi takie same czyli suche
Komentarz
Robert recipe[napisał(a)]
dnia 12-12-2013
Całą noc przeleżało w lodówce. Właśnie idzie w piekarnik. Napisze jak smakowło
Komentarz
Asia recipe[napisał(a)]
dnia 19-11-2013
Wyszło bardzo pyszne,mojemu mężowi tylko uszy się trzęsły HI HI HI. Super
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 20-09-2013
Izo, trzymam kciuki i czekam na rezultaty :) Pozdrawiam
Komentarz
iza recipe[napisał(a)]
dnia 18-09-2013
no wlasnie skorzystalam z przepisu wlozylam wszystko do piecyka i czekam poinformuje Cie jak mi wyszlo oby dobrze do wszyscy czekaja ...pozdrawiam
Komentarz
AquS recipe[napisał(a)]
dnia 27-04-2013
:)