Sposób przygotowania
Marynata:
w małym naczyniu umieszczamy zioła prowansalskie, dodajemy oliwę z oliwek i oba składniki ze sobą mieszamy. Całość powinna mieć bardzo gęstą konsystencję.*
Mięso opłukujemy, lekko osuszamy i wcieramy z obu stron przyprawy (sól, pieprz, paprykę) wraz z rozgniecionym czosnkiem. Na koniec wklepujemy marynatę, całość umieszczamy w rękawie do pieczenia - który zamykamy z obu stron - i wkładamy na kilka godzin do lodówki.**
Po tym czasie mięso wraz z rękawem wkładamy do brytfanki (nie przykrywamy). Worek nakłuwamy kilka razy z góry i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 200oC ok.40 min, po czym odwracamy worek z mięsem na drugą stronę i pieczmy kolejne 20-40min. Mięso powinno być dobrze zarumienione z obu stron.
Jeżeli chcemy by mięso było nie tylko soczyste, ale także lekko spieczone z wierzchu, wówczas mniej więcej 10-15minut przed końcem pieczenia rozcinamy worek.
Jeżeli pieczemy w folii aluminiowej, a nie w rękawie do pieczenia, wówczas dno brytfanny lekko skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem.
Notatki
*Marynatę można zrobić mieszając oliwę z oliwek wraz ze wszystkimi przyprawami i dopiero wtedy wetrzeć ją w mięso. Ja wolę wersję sprawdzoną przez mojego tatę(podaną w przepisie) i takiej się też zawsze trzymam.
**Gdy mięso jest już przygotowane w rękawie najlepiej jest je włożyć do lodówki na całą noc, a piec dopiero na drugi dzień. Wówczas dobrze przejdzie przyprawami i będzie bardziej aromatyczne. Jeżeli jednak nie mamy tyle czasu, a schab jest potrzebny od zaraz, wówczas można go trzymać w lodówce tylko przez dwie godziny - i tak jest najczęściej w moim przypadku.