Ciasto ze śliwkami, łatwe i szybkie

Kategoria: Ciasta
Dodano: 04 listopada 2020
To ciasto robiłam już wiele razy, gdy na szybko chciałam przygotować coś słodkiego, a akurat miałam pod ręką śliwki. Wychodzi zawsze, ale z jakiegoś powodu czasami śliwki ładnie utrzymują się na wierzchu, a czasami podczas pieczenia lądują na spodzie. Zawsze jednak ciasto jest tak samo smaczne. Tylko wizualnie nie zawsze takie, jak chcę :)
Ciasto ze śliwkami, łatwe i szybkie
Składniki
  • 300 g śliwek
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania
Foremke o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170oC.
Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.

Jajka c cukrem ubijamy na puszystą pianę. Dodać proszek do pieczenia i olej. Zmiksować.
Mąki przesiać do masy. Całość delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.

Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy. Na wierzch układamy połówki śliwek (skórką ku dołowi).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45 min. do suchego patyczka.

Źródło przepisu: doradcasmaku.pl (Przepis: Proste ciasto ze śliwkami i borówkami. Autor: Paulina2157)
Notatki
Wszystkie składniki powinny być o temp. pokojowej
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 3
Ocena: 1.83
Komentarze