Kruche ciasteczka z maszynki

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 04 listopada 2020
Bardzo popularne, kruche i łatwe do przygotowania ciasteczka z maszynki do mielenia mięsa. Aby je przygotować potrzebna jest maszynka do mielenia mięsa i specjalna nakładka do wyciskania ciasteczek, która mi udało się nabyć podczas pobytu w malutkiej miejscowości na wschodzie Polski w sklepie gdzie można było znaleźć niemal wszystko (taki swoisty skep na wzór 1001 drobiazgów) za niecałe 5 zł. Skoro takie cudo wpadło mi w ręce zupełnie bez okazji i z przypadku, postanowiłam je wykorzystać i wypróbować tak znane z babcinych przepisów ciasteczka. Oto i one.
Kruche ciasteczka z maszynki
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru
  • Dżem truskawkowy (dla dzieci - ma gładką konsystencję i nie ma kawałków owoców lub blendujemy zwykły dżem)
Kruche ciasteczka z maszynki gotowe
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Do maszynki do międa montujemy nakładkę do ciasteczek.

Wszystkie składniki zagniatamy. Dzielimy na kilka porcji.
Każdą porcję przepuszczamy przez maszynkę obcinając kształty o długości 8-10 cm. Każdy kawałek układamy na przygotowanej blasze.
Przez środek każdego ciasteczka wyciskamy pasek dżemu przy pomocy okrągłej tylki lub używając woreczka strunowego z odciętą końcówką.

Ciasteczka pieczemy partiami (każda partia to cała blacha ciasteczek ułożonych obok siebie w niedużych odstępach) przez ok. 15-20 min.
 
Kruche ciasteczka z maszynki
Notatki
Wszystkie składniki powinny być o tem. pokojowej.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze