Sposób przygotowania
		
														
		
		
			Piekarnik nagrzewamy do 180
oC.
Dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Dynię opłukujemy, wycieramy i kroimy na ok. 8 kawałków (tak jak jabłko). Wykrawamy nożem miąż i usuwamy. (Z miązszu można oddzielić pestki i osuszyć je według tego przepisu -> 
Jak osuszyć pestki z dyni).
Tak przygotowane kawałki dyni układamy na blasze i pieczemy 60-90 min (długość pieczenia jest uzależniona od wielkości dyni - po upieczeniu środek powinien być nieco bardziej miękki, co można sprawdzić patyczkiem do szaszłyków).
Po upieczeniu i ostudzeniu odkrawamy skórkę i te bardziej wyschnięte części dyni ( ja oprócz skórki odkroiłam także boki). Pozostałą część kroimy w kostkę i mielimy blenderem na papkę.
Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy*, można także od razu użyć do przygotowania jakiegoś dania.		
 
	 
		
		
		Notatki
		
			* By nasze puree poddać pasteryzacji należy:
	- na dnie dużego garnka ułożyć ściereczkę lub gazę
 
	- na niej postawić słoiki tak, by się nie dotykały brzegami
 
	- nalać wodę do 3/4 wysokości słoików
 
	- włączyć maszynkę na nieduży ogień i doprowadzić wodę do wrzenia
 
	- gotować przez ok. 25 - 30 min (na słabym ogniu)
 
	- odstawić do ostygnięcia
 
 
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.