Cukier waniliowy

Kategoria: Domowej roboty
dodano

Cukier waniliowy przepis

Jaki¶ czas temu, ku memu WIELKIEMU zaskoczeniu odkryłam, że cukier waniliowy, którego dotychczas używałam, wcale nie jest cukrem waniliowym, a cukrem wanilinowym. Czyli cukrem, który z wanili± ma niewiele wspólnego, a jest po prostu aromatyzowany.

Ponieważ pojawia się on w wielu przepisach, więc postawiłam na naturalne składniki i przygotowałam cukier waniliowy domowej roboty, który jak się okazało pachnie zupełnie inaczej (czyt. cudownie) i jest bardzo prosty w przygotowaniu.

W sklepach można także dostać "cukier z dodatkiem wanilii", ja jednak wolę domow± wersję tego cukru.

Składniki:
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 laski wanilii


Cukier waniliowy zdjęcie

Sposób przygotowania:
Cukier wsypujemy do słoiczka. Laski wanilii przecinamy na pół wzdłuż, a następnie w szerz. Do cukru wkładamy wydłubane ziarenka i pozostałe laski wanilii. Cało¶ć dokładnie mieszamy.

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w ciemnym i suchym miejscu.

Po ok. dwóch tygodniach cukier waniliowy jest gotowy do użycia.

Gdy cukru zacznie nam z czasem ubywać, można dosypywać drobny cukier, a co jaki¶ czas zamienić laski wanilii na ¶wieże.




Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:
[nick nieznany] napisał(a) dnia 09-09-2013 06:59
Dzieki za wpis, czekam na kojlene. Jesli jest taka mozliwosc, prosze mnie jakos poinformowac, gdy pojawi sie cos nowego, bo jestem strasznie zabiegana, a mam pewnosc, ze powinnam tutaj wracac.

Dodaj komentarz

Twoje imię: