Sposób przygotowania
Blachę piekarnikową (tę dużą, która jest standardowym wyposażeniem piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia.
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem i rozgniatamy. Dodajemy letnie mleko i mąki tyle, by powstała masa gęstości śmietany. Mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę i jajka i zagniatamy przez 10 min. Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło i ponownie zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste (w razie potrzeby można dodać nieco więcej mąki).
Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą, aż się dokładnie połączą.
Nadzienie:
Borówki mieszamy z 2 łyżeczkami cukru.
Przygotowanie drożdżówek:
Piekarnik nagrzewamy do 200oC.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej formujemy kulkę i lekko rozwałkowujemy na okrągły placek. Wszystkie placuszki układamy na przygotowanej wcześniej blasze. Zostawiamy na 10 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie w każdej bułeczce wygniatamy dnem szklanki niezbyt głęboką dziurę. Brzegi bułek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Do środka wydrążonych szklanką wgłębień nakładamy nadzienie, a brzegi (i odrobinę środek) posypujemy kruszonką. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min.
Przed podaniem można udekorować lukrem, choć same buły posypane kruszonką są już na tyle słodkie, że tę część pominęłam.
Źródło przepisu (z drobnymi zmianami): gotujebolubie.pl