Sposób przygotowania
Bulion zagotowujemy, dodajemy przetarte pomidory (passatę), sól i pieprz do smaku.
Koncentrat pomidorowy umieszczamy w kubeczku, dolewamy bulion z garnka i dokładnie mieszamy, aż koncentrat się rozrzedzi i nie będzie grudek. Wlewamy do zupy. Gotujemy 20 min.
Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia. Do niedużego garnuszka wlewamy śmietanę, a następnie dodajemy chochelkę zupy, mieszamy. Znów dodajemy trochę zupy, mieszamy i całość wlewamy do garnka z zupą.
Na koniec gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Zupę podajemy z makaronem (lub ryżem) i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Notatki
* Pomidory myjemy, zalewamy wrzątkiem, po niecałej minucie wyjmujemy i obieramy ze skórki. Wycinamy twardy środek, a resztę kroimy w kostkę. Miksujemy blenderem na gładką passatę.