Sposób przygotowania
Formę o wymiarach 23x33cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy będą już ubite, małymi porcjami dodajemy cukier, cały czas miksując. Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższe, dodajemy żółtka i kolejno pozostałe składniki.
Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok.20 min. do suchego patyczka.
Po ostudzeniu ciasto przekrawamy na pół. Jedną część nasączamy kawą espresso.
Konfiturę miksujemy blenderem i rozsmarowujemy na nasączonej części biszkoptu. Na to nakładamy bitą śmietanę (ok. pół szklanki ubitej śmietany odkładamy by później udekorować ciasto) i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Wierzch nasączamy kawą.
Czekolady kroimy w drobną kostkę i rozpuszczamy (obie w jednym naczyniu) w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą rozsmarowujemy na wierzchniej części ciasta i czekamy aż ostygnie.
Przed podaniem ciasto kroimy na kwadraty, a każdy z nich dekorujemy małym "kleksem" bitej śmietany (tj. odłożoną bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na środu każdego kawałka ciasta).
Przepis na ciasto pochodzi z: pysznakuchnia.com.pl
Notatki
* jeśli zdecydujemy się dodać śmietan-fix, wówczas postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w przypadku żelatyny: 1 łyżkę żelatyny zalewamy wrzątkiem (dodajemy tylko tyle gorącej wody, by przykryła proszek z żelatyny), mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Gdy lekko ostygnie - należy uważać, by nie zaczęła tężeć - wówczas podczas ubijania śmietany, w momencie gdy śmietana nie jest jeszcze całkowicie ubita, a jedynie zaczynają zostawać charakterystyczne ślady po łopatkach miksera, wówczas małym strumieniem dolewamy żelatynę do śmietany. Ubijamy jeszcze krótko i gotowe.
** użyłam Green & Black's o smaku 'spieced chilli'. Wbrew pozorom nie była ostra, a nadała wspaniałego aromatu i smaku. Można oczywiście użyć zwykłej gorzkiej czekolady, najlepiej o zawartości kakao 60-70%