Tarta z jagodami i bezą

Kategoria: Ciasta
Dodano: 30 października 2012
Tarta z jagodami i bezą
Składniki
CIASTO:
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • 100g masła

NADZIENIE:

BEZA:
  • białka z dwóch jajek
  • 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki potrzebne do ciasta wsypujemy do misy, mieszamy i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie formę do tarty smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem i pieczemy 10min. w 180oC.

Do osobnego naczynia wsypujemy umyte i oczyszczone z ogonków jagody. Mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką.
Osobno ubijamy na sztywno pianę z białek. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika (nie studzimy), wysypujemy do środka jagody i na wierzch rozsmarowujemy pianę z białek. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 30 min. Jeżeli jest taka możliwość po 15 min. ponownego pieczenia wyłączamy grzanie z góry i pieczemy tylko od spodu, by piana z białek się nie zbytnio nie zarumieniła (ja niestety nie mogłam tego regulować).


Przepis pochodzi z: kulinarne.info
Notatki
Ciasto o idealnym połączeniu jagód z nutką kwaśnego smaku ze słodyczą bezy. Zawsze kojarzy mi się z lasem i letnim słońcem. Ciasto jest kruche i delikatne, nadzienie jagodowe jest soczyste, a beza lekko chrupka.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 4
Ocena: 4.63
Komentarze
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 15-07-2013
Marto cieszę się, że się udało i smakowało. Pozdrawiam ciepło :)
Komentarz
marta recipe[napisał(a)]
dnia 13-07-2013
Upiekłam ciasteczko naprawdę pyszne, szybkie i łatwe:-)