Sposób przygotowania
Wszystkie składniki potrzebne do ciasta wsypujemy do misy, mieszamy i zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie formę do tarty smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem i pieczemy 10min. w 180oC.
Do osobnego naczynia wsypujemy umyte i oczyszczone z ogonków jagody. Mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką.
Osobno ubijamy na sztywno pianę z białek. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika (nie studzimy), wysypujemy do środka jagody i na wierzch rozsmarowujemy pianę z białek. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 30 min. Jeżeli jest taka możliwość po 15 min. ponownego pieczenia wyłączamy grzanie z góry i pieczemy tylko od spodu, by piana z białek się nie zbytnio nie zarumieniła (ja niestety nie mogłam tego regulować).
Przepis pochodzi z: kulinarne.info
Notatki
Ciasto o idealnym połączeniu jagód z nutką kwaśnego smaku ze słodyczą bezy. Zawsze kojarzy mi się z lasem i letnim słońcem. Ciasto jest kruche i delikatne, nadzienie jagodowe jest soczyste, a beza lekko chrupka.