Składniki
(przepis na formę 20x30cm)
- 200g masła
- 300g cukru pudru
- 5 jajek
- 200g gorzkiej czekolady
- 100g mąki
- 500g mielonego sera białego (czasem używam sera mielonego Piątnicy)
- cukier waniliowy (ok. łyżeczki)
- 200g drylowanych wiśni (skorzystałam z wiśni w puszce z syropem)
Sposób przygotowania
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić.
Masło zmiksować z 200g cukru na puszystą masę. Dodawać kolejno 3 jajka za każdym razem dobrze miksując. Cały czas mieszając dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę, a na koniec mąkę.
3/4 masy wlać do natłuszczonej uprzednio formy.
W osobnym naczyniu utrzeć na gładką masę ser, pozostały cukier, jajka i cukier waniliowy. Całość wlać do formy na masę czekoladową. Na wierzchu zrobić kleksy z pozostałej części masy czekoladowej i ułożyć owoce.
Piec ok. 45min w 170oC.
Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.
Przepis pochodzi z: atinabc.blox.pl