Składniki
Ciasto:
Masa serowa:
- 1kg mielonego twarogu (półtłustego lub tłustego)
- 8 jajek (osobno białka i żółtka)
- 100g masła
- 250g cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat wedle upodobania
- roztrzepane żółtko - do posmarowania pasków na wierzchu
Lukier (jeśli ktoś zechce polukrować sernik):
- sok z całej cytryny
- 150g cukru pudru
- 1 białko
Sposób przygotowania
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, po czym zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na conajmniej godzinę.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170oC. Wyjmujamy 2/3 ciasta (pozostałą część pozostawiamy w lodówce) i rozwałkowujemy na szerokość dużej blachy (ok. 23x33cm). Następnie wkładamy do formy wyłożonej papieremdo pieczenia, nakłówamy widelcem i pieczemy ok.15 min.
Odstawiamy.
Masa serowa:
Masło, 200g cukru i cukier waniliowy miksujemy na puszysty krem. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym żółtku, a gdy wszystkie będą już dodane wówczas dodajemy małymi porcjami zmielony ser. Masa powinna być jednolita i puszysta.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałe 50g cukru, mąkę ziemniaczaną i aromat (np. arakowy). Teraz można dodać także rodzynki, jeśli ktoś lubi.
Masę z białek dodajemy małymi porcjami do masy serowej i całość mieszamy mikserem na małych obrotach.
Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Pozostałe w lodówce ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i radełkiem wykrawamy paski o szer. 1cm. Z pasków układamy kratkę na masie serowej i smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem.
Całość wstawiamy do nagrzanego do 170oC piekarnika i pieczemy 50-60min.
Upieczone i ostudzone ciasto można posmarować lukrem (wszystkie składniki lukru mieszamy ze sobą dokładnie i smarujemy nimi wierzch ciasta).
Przepis pochodzi z: slodkieimpresje.blox.pl