Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 180oC.
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Posypujemy cynamonem (jeśli dodajemy) i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy.
Masło ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kolejno po jednym żółtku nadal mieszając. Następnie małymi porcjami dodajemy śmietanę.
Do masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie ponownie mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem formę. Na wierzch wykładamy przygotowane jabłka.
Pieczemy 40-45 min. aż wierzch się zarumieni, a brzegi lekko będa odstawały od formy.
Źródło przepisu: "Kuchnia polska, ciasta i desery. 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz, wydawnictwo Publicat (s. 137)