Cukier waniliowy

Kategoria: Domowej roboty
Dodano: 01 kwietnia 2013

Jakiś czas temu, ku memu WIELKIEMU zaskoczeniu odkryłam, że cukier waniliowy, którego dotychczas używałam, wcale nie jest cukrem waniliowym, a cukrem wanilinowym. Czyli cukrem, który z wanilią ma niewiele wspólnego, a jest po prostu aromatyzowany.

Ponieważ pojawia się on w wielu przepisach, więc postawiłam na naturalne składniki i przygotowałam cukier waniliowy domowej roboty, który jak się okazało pachnie zupełnie inaczej (czyt. cudownie) i jest bardzo prosty w przygotowaniu.

W sklepach można także dostać "cukier z dodatkiem wanilii", ja jednak wolę domową wersję tego cukru.
Składniki
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 laski wanilii
Cukier waniliowy gotowe
Sposób przygotowania
Cukier wsypujemy do słoiczka. Laski wanilii przecinamy na pół wzdłuż, a następnie w szerz. Do cukru wkładamy wydłubane ziarenka i pozostałe laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy.

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w ciemnym i suchym miejscu.

Po ok. dwóch tygodniach cukier waniliowy jest gotowy do użycia.

Gdy cukru zacznie nam z czasem ubywać, można dosypywać drobny cukier, a co jakiś czas zamienić laski wanilii na świeże.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
[nick nieznany] recipe[napisał(a)]
dnia 09-09-2013
Dzieki za wpis, czekam na kojlene. Jesli jest taka mozliwosc, prosze mnie jakos poinformowac, gdy pojawi sie cos nowego, bo jestem strasznie zabiegana, a mam pewnosc, ze powinnam tutaj wracac.