Placek rabarbarowy z kruszonką

Kategoria: Ciasta
Dodano: 30 października 2012

Nieco kruche, świetnie pasuje w ciepłe dni, ma lekko kwaskowy smak, który łamie delikatna słodycz kruszonki. Pycha!
Placek rabarbarowy z kruszonką
Składniki
CIASTO:
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 1/2 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • ok. 350 - 400 g rabarbaru
  • 3 - 4 łyżeczki cukru

KRUSZONKA:
  • 75 g masła
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
Placek rabarbarowy z kruszonką gotowe
Sposób przygotowania
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy.
W osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem. Cały czas mieszamy i dodajemy kolejno: maślankę, olej, cukier waniliowy. Na koniec dodajemy małymi porcjami mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji i wylewamy na natłuszczoną formę 35x25 cm.

Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy razem cukier, mąkę i sól, dodajemy masło. Całość należy zagnieść aż do uzyskania okruszków.

Rabarbar odsączamy z nadmiaru soku, układamy na cieście i posypujemy kruszonką.

Pieczemy przez 30-40min w 175oC.


Przepis pochodzi z: atinabc.blox.pl
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze