Piernikowe ludziki z melasą
Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki,Boże Narodzenie
Dodano: 17 grudnia 2013
Sposób przygotowania
W dużym naczyniu mieszamy ze sobą: sól, mąkę, imbir, goździki, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia i sodę.
W osobnym naczyniu miksujemy cukier i masło na puszystą masę. Dodajemy jajko i melasę, mieszamy. Na koniec dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
Formujemy wałek, przekrajamy na pół. Z każdej połówki formujemy kulkę, którą spłaszczamy tak, by otrzymać dysk. Każdy z dysków owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2h.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180
oC.
Wyjmujemy jeden z dysków, wałkujemy na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 4-6 mm i wykrawamy kształty ludzików.
Każdy z wykrojonych kształtów umieszczamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia (układając ludziki na blasze pamiętajmy o zachowaniu niewielkiego odstępu między nimi).
Pieczemy 11-12 min. po czym zostawiamy na kilka minut do ostygnięcia, a następnie przenosimy na kratkę do studzenia.
W ten sam sposób postępujemy z drugim dyskiem ciasta.
Upieczone i ostudzone ludziki można dowolnie udekorować lukrem królewskim ->
przepis na lukier.
Źródło przepisu: urbangirlaquad.com