Lukier królewski (do dekoracji ciasteczek)

Kategoria: Domowej roboty
dodano

Lukier królewski (do dekoracji ciasteczek) przepis

Najbardziej klasyczny i prosty w przygotowaniu lukier. Nie rozmazuje się i można dowolnie dobierać jego konsystencję (poprzez dodanie wody lub cukru pudru), a także rysować dowolne kształty. Stosunkowo szybko zastyga.
Niezwykle przydatny podczas  świątecznych wypieków.

Lukier królewski (do dekoracji ciasteczek)

Składniki:
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 1/2 szklanki cukru pudru*
  • barwniki spożywcze
  • barwnik spożywczy – opcjonalnie (najlepszy jest w żelu lub proszku)

Sposób przygotowania:

Mikserem ręcznym ubijamy na sztywno białka wraz z sokiem z cytryny lub ekstraktem z wanilii. Dodajemy przesiany cukier puder i na małych obrotach ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Zwiększamy obroty miksera na wysokie i ubijamy jeszcze ok. 5 minut, aż masa będzie jednolita i lśniąca. Na koniec można dodać barwik i dokładnie wymieszać.

 

Przekładamy do rękawa cukierniczego i można zacząć dekorowanie (lukier na ciasteczkach zastyga po ok.15min.).

 

 

Przepis zaczerpnięty z: foodnetwork.com (Gingerbread Cookies with Royal Icing Recipe)


Notatki:
*w oryginale było napisane 3 szklanki cukru pudru, przesiane



Jak oceniasz?
Srednia ocena: 5
Liczba głosów: 1


Komentarze:

Dodaj komentarz

Twoje imię: