Składniki
CIASTO:
- 500g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 200g masła (można użyć również margarynę)
- 6 żółtek
BEZA (składniki dzielimy na dwie porcje – bezę trzeba przygotować dwukrotnie):
- 6 białek
- 1,5 szkl. cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
KREM:
- 2 szkl. mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16g cukru waniliowego
- 200g masła*
- kilka kropel aromatu rumowego **
DODATKOWO:
- 450g dżemu z czarnej porzeczki (można użyć wiśniowego)
- ok. 120g posiekanych orzechów włoskich***
Sposób przygotowania
Na początek należy przygotować formę o wymiarach ok. 23x33cm i spód wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy uprażyć na suchej patelni i podzielić na dwie części.
CIASTO:
Składniki wymieszać razem i zagniatać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować kulkę, podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować i wyłożyć nią dno blachy. Na to rozsmarować połowę dżemu.
3 białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać małymi porcjami 3/4 szkl. cukru i dalej ubijać. Na koniec dosypać pół łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać (ja mieszałam na niskich obrotach miksera).
Tak przygotowaną pianę z białek rozsmarować na warstwie dżemu i posypać prażonymi orzechami.
Piec w 175oC przez ok.40 min.
Gdy całość nieco ostygnie można przygotować drugie ciasto w taki sam sposób.
KREM:
Jedną szklankę mleka wlać do garnka, dodać cukier zwykły i cukier waniliowy. Zagotować.
Drugą szklankę mleka osobno zmiksować wraz z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, a następnie dodać do zagotowanego mleka. Całość razem podgotować jeszcze chwilkę często mieszając. Owinąć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Masło o temperaturze pokojowej zmiksować na puszystą masę. Dodać małymi porcjami ostudzony budyń i kilka kropel aromatu rumowego. Całość ucierać aż do uzyskania gładkiej masy – bez grudek.
SKŁADANIE CIASTA:
Na jeden z upieczonych placków wyłożyć i rozsmarować masę budyniową. Na to położyć drugi placek. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 2h.
Przepis pochodzi z: www.female.pl (artykuł pod tytułem: Pani Walewska – ciasto dla zakochanych), wpis z 2011-02-01
Notatki
*w oryginalnym przepisie użyto 50g margaryny - ja ją zastąpiłam masłem. Dodałam go w ilości 200g, by masa byłą bardziej zwarta.
** gdy zamiast orzechów używamy migdałów wówczas lepiej jest zastąpić aromat rumowy migdałowym – tak też jest w oryginalnym przepisie
***można je zastąpić płatkami migdałów (tak też jest w oryginale).
Jeśli macie piekarnik z termoobiegiem i dwie jednakowe formy do pieczenia, wówczas jednocześnie można przygotować oba placki, a bezę za jednym razem wykonać z całości składników (i podzielić na pół by rozsmarować na obu plackach). Wówczas jest o połowę mniej pracy przy przygotowaniu.