Pani Walewska

Kategoria: Ciasta
Dodano: 30 listopada 2012

Pachnie jak tort, smakuje obłędnie i wygląda bardzo apetycznie. Znakomite ciasto, które bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie swoim smakiem. Nie jest przesadnie słodkie i ma wszystko to, co uwielbiam w  ciastach: konfiturę, bezę i orzechy, a do tego kruche, delikatne ciasto.
Mimo czasu jaki pochłania przygotowanie, jeśli się nie ma dwóch jednakowych form, warto poświęcić kilka chwil by je zrobić. Zdecydowanie mój faworyt!
Pani Walewska
Składniki
CIASTO:
 
  •     500g mąki pszennej
  •     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     0,5 szklanki cukru pudru
  •     200g masła (można użyć również margarynę)
  •     6 żółtek

BEZA (składniki dzielimy na dwie porcje – bezę trzeba przygotować dwukrotnie):
 
  •     6 białek
  •     1,5 szkl. cukru pudru
  •     1 łyżka mąki ziemniaczanej

KREM:
 
  •     2 szkl. mleka
  •     3 łyżki mąki pszennej
  •     2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •     2 żółtka
  •     3 łyżki cukru
  •     16g cukru waniliowego
  •     200g masła*
  •     kilka kropel aromatu rumowego **

DODATKOWO:
 
  •     450g dżemu z czarnej porzeczki (można użyć wiśniowego)
  •     ok. 120g posiekanych orzechów włoskich***
Sposób przygotowania
Na początek należy przygotować formę o wymiarach ok. 23x33cm i spód wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy uprażyć na suchej patelni i podzielić na dwie części.

CIASTO:

Składniki wymieszać razem i zagniatać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować kulkę, podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować i wyłożyć nią dno blachy. Na to rozsmarować połowę dżemu.

3 białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać małymi porcjami 3/4 szkl. cukru i dalej ubijać. Na koniec dosypać pół łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać (ja mieszałam na niskich obrotach miksera).

Tak przygotowaną pianę z białek rozsmarować na warstwie dżemu i posypać prażonymi orzechami.

Piec w 175oC przez ok.40 min.

Gdy całość nieco ostygnie można przygotować drugie ciasto w taki sam sposób.

KREM:

Jedną szklankę mleka wlać do garnka, dodać cukier zwykły i cukier waniliowy. Zagotować.

Drugą szklankę mleka osobno zmiksować wraz z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, a następnie dodać do zagotowanego mleka. Całość razem podgotować jeszcze chwilkę często mieszając. Owinąć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.

Masło o temperaturze pokojowej zmiksować na puszystą masę. Dodać małymi porcjami ostudzony budyń i kilka kropel aromatu rumowego. Całość ucierać aż do uzyskania gładkiej masy – bez grudek.

SKŁADANIE CIASTA:

Na jeden z upieczonych placków wyłożyć i rozsmarować masę budyniową. Na to położyć drugi placek. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 2h.


Przepis pochodzi z: www.female.pl (artykuł pod tytułem: Pani Walewska – ciasto dla zakochanych), wpis z 2011-02-01
Notatki
*w oryginalnym przepisie użyto 50g margaryny - ja ją zastąpiłam masłem. Dodałam go w ilości 200g, by masa byłą bardziej zwarta.

** gdy zamiast orzechów używamy migdałów wówczas lepiej jest zastąpić aromat rumowy migdałowym – tak też jest w oryginalnym przepisie

***można je zastąpić płatkami migdałów (tak też jest w oryginale).

Jeśli macie piekarnik z termoobiegiem i dwie jednakowe formy do pieczenia, wówczas jednocześnie można przygotować oba placki, a bezę za jednym razem wykonać z całości składników (i podzielić na pół by rozsmarować na obu plackach). Wówczas jest o połowę mniej pracy przy przygotowaniu.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 15
Ocena: 2.93
Komentarze