Kakaowe muffinki z czekoladą

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 31 października 2013

Pomysł wykonania tych babeczek wziął się z potrzeby stworzenia jakiejś bazy pod halloween'owe muffinki. Miały to być babeczki ciemne, nie wyrastające zbyt wysoko ponad foremkę i przede wszystkim smaczne. Takie właśnie są :)
Kakaowe muffinki z czekoladą
Składniki
  • 200 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 80 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 80 g posiekanej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Przygotowujemy formę na 12 muffinek.

Składniki suche (mąkę, cukry, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól) mieszamy razem w jednym naczyniu, a w osobnym mieszamy składniki mokre: jajka, mleko i masło.

Następnie składniki mokre dodajemy do suchych, dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy wszystko razem do połączenia składników.

Foremki na muffiny napełniamy masą do 3/4 wysokości.

Pieczemy 20-25 min (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawiamy muffinki w piekarniku jeszcze przez 10 min do ostygnięcia, po czym przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.


Przepis pochodzi z: babeczka.zuzka.pl (wpis z 04.I.2012)
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze