Ciasto z jagodami (puszyste, szybkie, łatwe)

Kategoria: Ciasta
Dodano: 26 sierpnia 2015

 

Przepis, który na szybko znalazłam i równie szybko wykonałam. Godny polecenia, tym bardziej, że sezon na owoce jeszcze trwa (choć już co raz bliżej końca), a wykonanie ciasta nie nastręcza zbyt wielu trudności.

 

Ciasto z jagodami (puszyste, szybkie, łatwe)
Składniki
  • 5 jajek
  • 185 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 litra świeżych jagód
  • cukier puder do posypania
Sposób przygotowania

Blachę o wymiarach ok. 23 x 33 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Jagody opłukujemy na sitku i odstawiamy do osuszenia.

 

Piekarnik ustawiamy na 175oC.

 

Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy az do dokładnego rozpuszczenia cukrów (ok 5-8 min).

 

Do ubitych białek dodajemy kolejno po jednym żółtku, dokładnie ubijając po dodaniu każdego z nich. Na koniec dodajemy olej i jeszcze chwilę miksujemy.

 

Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką (ja używam drewnianej), tylko do połączenia składników.

 

Masę przelewamy do przygotowanej uprzednio formy, posypujemy jagodami, które lekko przyduszamy ręką (lekko wgniatamy je do ciasta).

 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 min.

 

Po upieczeniu odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.

Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem.

 

 

Źródło przepisu: codojedzenia.pl (tytuł: Puszyste ciasto z jagodami).

Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 15
Ocena: 3.17
Komentarze
Komentarz
Ewa recipe[napisał(a)]
dnia 12-07-2022
Prosty przepis i pyszne ciasto