Przepis, który na szybko znalazłam i równie szybko wykonałam. Godny polecenia, tym bardziej, że sezon na owoce jeszcze trwa (choć już co raz bliżej końca), a wykonanie ciasta nie nastręcza zbyt wielu trudności.
Blachę o wymiarach ok. 23 x 33 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Jagody opłukujemy na sitku i odstawiamy do osuszenia.
Piekarnik ustawiamy na 175oC.
Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy az do dokładnego rozpuszczenia cukrów (ok 5-8 min).
Do ubitych białek dodajemy kolejno po jednym żółtku, dokładnie ubijając po dodaniu każdego z nich. Na koniec dodajemy olej i jeszcze chwilę miksujemy.
Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką (ja używam drewnianej), tylko do połączenia składników.
Masę przelewamy do przygotowanej uprzednio formy, posypujemy jagodami, które lekko przyduszamy ręką (lekko wgniatamy je do ciasta).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 min.
Po upieczeniu odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
Przed podaniem warto posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu: codojedzenia.pl (tytuł: Puszyste ciasto z jagodami).
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Ciasta
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki