Ciasto maślankowe ze śliwkami

Kategoria: Ciasta
Dodano: 14 października 2013

Ostatnie jesienne klimaty zmotywowały mnie do pieczenia i postanowiłam wykorzystać śliwki, które ostatnio pięknie uśmiechały się do mnie na straganie i jakoś nie mogłam się oprzeć pokusie by je kupić. Nie były to co prawda węgierki, ale ciasto i tak wyszło znakomite. Lekko wilgotne, puszyste, nie za słodkie.
Smacznego!
Ciasto maślankowe ze śliwkami
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (o temp. pokojowej)
  • szczypta soli
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 ml oleju
  • 240 ml maślanki (o temp. pokojowej)
  • owoce (śliwki, truskawki lub inne)
  • cukier puder do posypania
Ciasto maślankowe ze śliwkami gotowe
Sposób przygotowania
Prostokątną blachę do ciast o wymiarach ok. 23x33 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180oC.

Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki (pozbawiamy pestek).

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy na bok.

W osobnym naczyniu ubijamy jajka wraz ze szczyptą soli na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej miksujemy. Gdy masa będzie jednolita (cukier powinien być w miarę rozpuszczony)  dodajemy olej, miksujemy, po czym dodajemy na przemian maślankę i przesianą mąkę.

Całość przelewamy do uprzednio przygotowanej formy. Na wierzch układamy śliwki.

Pieczemy przez ok. 55 min. do suchego patyczka.

Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.



Przepis pochodzi z: kuchniaszerokootwarta.blogspot.com (przepis: ciasto na maślance z truskawkami).
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 20-08-2014
Sylwio, dziękuję za komentarz i bardzo się cieszę, że ciacho smakowało. Serdecznie pozdrawiam.
Komentarz
Sylwia recipe[napisał(a)]
dnia 19-08-2014
Przepis wypróbowany - ciasto jest przepyszne. Na drugi dzień jest jeszcze lepsze:) Dziękuję za przepis i serdecznie polecam.