Sposób przygotowania
Prostokątną blachę do ciast o wymiarach ok. 23x33 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki (pozbawiamy pestek).
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy na bok.
W osobnym naczyniu ubijamy jajka wraz ze szczyptą soli na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej miksujemy. Gdy masa będzie jednolita (cukier powinien być w miarę rozpuszczony) dodajemy olej, miksujemy, po czym dodajemy na przemian maślankę i przesianą mąkę.
Całość przelewamy do uprzednio przygotowanej formy. Na wierzch układamy śliwki.
Pieczemy przez ok. 55 min. do suchego patyczka.
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z: kuchniaszerokootwarta.blogspot.com (przepis: ciasto na maślance z truskawkami).