Babka drożdżowa wielkanocna

Kategoria: Ciasta
Dodano: 30 października 2012

Jest to pierwsza babka drożdżowa którą odważyłam się upiec. Przepis dała mi moja mama i wraz z jej cennymi wskazówkami, o których powtórzenie prosiłam chyba z pięć razy, wyszła mi pyyyszna babka, którą uwielbiałam jako mała dziewczynka i którą do dziś piekę w okresie Wielkanocy. Najbardziej smakuje mi z masłem :)

Babka wychodzi półsłodka. Jeśli ktoś lubi, można ją polać lukrem, choć jak dla mnie sama w sobie jest tak smaczna, że szkoda mi zdominować jej smak innymi dodatkami.
Ewentualnie warto dodać rodzynki.
 
Babka drożdżowa wielkanocna
Składniki
  • 1kg mąki pszennej
  • 100g świeżych drożdży
  • ok. 0,5l mleka
  • 200g cukru
  • 150g margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1 szczypta soli
  • 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego

oraz 2 formy do pieczenia (duże formy na babkę lub o śr.30cm)
Sposób przygotowania
Na początku należy rozpuścić margarynę i odstawić do ostygnięcia.

Do dużego garnka rozkruszyć drożdże, zasypać 0,5 szkl. cukru i dobrze rozetrzeć. Dodać letnie mleko i 2 szkl. mąki. Wszystko wymieszać łyżką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.

W osobnym naczyniu żółtka i całe jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę.

Do wyrośniętego rozczynu dosypać pozostałą część mąki i zmiksować (używamy końcówek miksera do ciast drożdżowych - takich zakręconych :) Następnie dodać utarte jajka i szczyptę soli. Gdy masa zacznie odklejać się od garnka dodajemy margarynę. Na koniec cały czas wyrabiając ciasto dodajemy cukier waniliowy.

Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione i gładkie wkładamy je do sużej misy, przykrywamy ściereczką i odstawimy na 20 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie połowę ciasta wkładamy do jednej formy, a drugą połowę do drugiej (ciastem wypełniamy nie więcej niż 0,5 wysokości formy).

Piec ok. 45min. w 200oC


Przepis pochodzi z: rodzinnego zeszytu z przepisami
Babka drożdżowa wielkanocna
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze