Składniki
- 1kg mąki pszennej
- 100g świeżych drożdży
- ok. 0,5l mleka
- 200g cukru
- 150g margaryny
- 4 żółtka
- 2 całe jajka
- 1 szczypta soli
- 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego
oraz 2 formy do pieczenia (duże formy na babkę lub o śr.30cm)
Sposób przygotowania
Na początku należy rozpuścić margarynę i odstawić do ostygnięcia.
Do dużego garnka rozkruszyć drożdże, zasypać 0,5 szkl. cukru i dobrze rozetrzeć. Dodać letnie mleko i 2 szkl. mąki. Wszystko wymieszać łyżką i odstawić na 30 min. do wyrośnięcia.
W osobnym naczyniu żółtka i całe jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę.
Do wyrośniętego rozczynu dosypać pozostałą część mąki i zmiksować (używamy końcówek miksera do ciast drożdżowych - takich zakręconych :) Następnie dodać utarte jajka i szczyptę soli. Gdy masa zacznie odklejać się od garnka dodajemy margarynę. Na koniec cały czas wyrabiając ciasto dodajemy cukier waniliowy.
Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione i gładkie wkładamy je do sużej misy, przykrywamy ściereczką i odstawimy na 20 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie połowę ciasta wkładamy do jednej formy, a drugą połowę do drugiej (ciastem wypełniamy nie więcej niż 0,5 wysokości formy).
Piec ok. 45min. w 200oC
Przepis pochodzi z: rodzinnego zeszytu z przepisami