Sposób przygotowania
Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy (za wyjątkiem cebuli). Wkładamy do garnka, zalewamy 2,5 - 3l wody. Dodajemy dwa kawałki kiełbasy (każdy przekrojony na trzy części). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do garnka. Całość gotujemy na małym ogniu.
Dodajemy pieprz, sól do smaku, liście laurowe, ziele angielskie.
Między czasie obieramy ze skórki ostatni kawałek kiełbasy i kroimy go w kostkę. Kiełbasę umieszczamy na patelni razem z olejem. Dodajemy pokrojony boczek i posiekaną cebulę. Całość smażymy na małym ogniu aż cebula się zarumieni na złoty kolor. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całą zawartość patelni dodajemy do garnka i dalej gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec wlewamy zakwas żurku, dodajemy majeranek i zahartowaną śmietanę (ok 2łyżki). Gotujemy jeszcze ok 5 minut.
Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.