Soczewicę dobrze opłukujemy, zalewamy wodą – tak by ją lekko przykryła – i gotujemy ok. 30min.
Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na bladozłoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilkę smażymy i dodajemy startą marchew. Całość smażymy jeszcze ok. 5-7 min. często mieszając.
Gdy soczewica jest już ugotowana (może być półmiękka) dodajemy warzywa z patelni, zalewamy bulionem, całość mieszamy i gotujemy kolejne 15 minut (po ugotowaniu soczewica powinna być zupełnie miękka). Można doprawić solą i pieprzem, ja tego nie robiłam, bo sam bulion był już na tyle dobrze doprawiony, że nie było takiej potrzeby. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i majeranek.
Można podawać z pieczywem i posypane z wierzchu natką pietruszki.
Przepis pochodzi z: slodkoslono.blogspot.com (wpis z 23.lutego 2012)
*Oryginalnie podano 1,5 cebuli. Zmniejszyłam nieco ilość, bo z doświadczenia z zupą z czerwonej soczewicy wiem, że im więcej cebuli, tym zupa ma nieco bardziej słodkawy posmak, który chciałam nieco złagodzić.
kategoria Ciasta
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki