W dużym garnku gotujemy bulion warzywny.
Międzyczasie cebulę drobno siekamy, lekko podsmażamy na wielkiej patelni, w małej ilości oleju. Dodajemy soczewicę i całość smażymy przez chwilę – należy często mieszać, by się nie przypaliło. Pomidory rozdrabniamy blenderem (jeśli są świeże należy je uprzednio sparzyć, obrać ze skórki i usunąć twardy środek). Dodajemy je do soczewicy i wszystko razem dusimy ok. 10 min.
Całą zawartość patelni dodajemy do bulionu i gotujemy wszystko ok. 20 min. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę. Można ozdobić bazylią.
*Podczas gotowania soczewica znacznie pęcznieje. Jeżeli zupa zrobi się bardzo gęsta można dolać troszkę wody. Jeżeli zupę tą przygotowujemy po raz pierwszy, warto ugotować litr bulionu więcej. Wówczas przepis zrobić z podanej ilości, a gdy stwierdzimy, że wolimy mniej gęstą, wykorzystujemy ten odstawiony litr.
Mi wyszła bardzo gęsta i musiałam dogotowywać bilion, stąd moja uwaga :)
Zupa jest najlepsza na drugi dzień.
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki
kategoria Ciasta
kategoria Muffiny, ciasteczka, babeczki