Sposób przygotowania
Warzywa z włoszczyzny myjemy, obieramy i kroimy (marchew w plasterki, pietruszkę w ćwiartki, a por wrzucamy w jednym kawałku). Zalewamy wodą i dodajemy pozostałe przyprawy.
Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zagotowujemy.
Między czasie botwinkę: myjemy, buraczki obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, łodygę kroimy na 1- 1,5cm kostkę, a liście w paski. Dodajemy do zupy dopiero gdy ziemniaki będa miękkie. Skrapiamy sokiem z cytryny (by nie straciły koloru). Całość gotujemy ok. 15 min.
Następnie śmietanę wraz z mąką dodajemy do kubka do połowy wypełnionego zimną wodą i mieszamy by nie było grudek. Pomału dolewamy doń gorącą zupę i mieszamy. Całą zawartość kubka wlewamy do garnka z zupą i mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koper.
Można podawać z ugotowanym jajkiem.