Zupa gulaszowa

Kategoria: Zupy
Dodano: 29 marca 2019
Dosyć długo się zbierałam za umieszczenie tej zupy na stronie. W końcu teraz, gdy zima odchodzi w zapomnienie, na jej pożegnanie ciepła, sycąca gulaszowa zawita na dtime.pl
Smacznego :)
 
Zupa gulaszowa
Składniki
  • 600 g mięsa wołowego
  • pieprz ziołowy (opcjonalnie)
  • papryka słodka w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 spora marchew
  • 1 duża czerwona papryka
  • 4 - 5 ziemniaków
  • 300 ml przetartych pomidorów lub passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz czarny
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1,5 l bulionu wołowego
Sposób przygotowania
Mięso opłukujemy i kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy papryką słodką, pieprzem czarnym lub ziołowym (osobiście preferuję ten drugi) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze mieszamy, by przyprawy pokryły całe mięso.

Rozgrzewamy w garnku olej i podsmażamy posiekaną cebulą na złoty kolor. Następnie dodajemy przyprawione mięso i smażymy, aż się zarumieni.

Dolewamy bulion. Dodajemy marchew pokrojoną w plasterki.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w paski (szerokości ok 0,5 cm), a następnie paski kroimy jeszcze na cztery części tak, by wyszły nam nieduże, wąskie kawałki. Dodajemy do zupy.

Całość gotujemy ok 1 godz.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotyjemy kolejne 20 - 30 minut.
Po tym czasie dodajemy przetarte pomidory lub passatę i gotujemu jeszcze przez 10 minut.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze