Sposób przygotowania
Mięso opłukujemy i kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy papryką słodką, pieprzem czarnym lub ziołowym (osobiście preferuję ten drugi) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze mieszamy, by przyprawy pokryły całe mięso.
Rozgrzewamy w garnku olej i podsmażamy posiekaną cebulą na złoty kolor. Następnie dodajemy przyprawione mięso i smażymy, aż się zarumieni.
Dolewamy bulion. Dodajemy marchew pokrojoną w plasterki.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w paski (szerokości ok 0,5 cm), a następnie paski kroimy jeszcze na cztery części tak, by wyszły nam nieduże, wąskie kawałki. Dodajemy do zupy.
Całość gotujemy ok 1 godz.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotyjemy kolejne 20 - 30 minut.
Po tym czasie dodajemy przetarte pomidory lub passatę i gotujemu jeszcze przez 10 minut.