Zimowe muffiny bananowe
Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki,Boże Narodzenie
Dodano: 01 marca 2014
Sposób przygotowania
Muffiny:
Piekarnik nagrzewamy do 180oC. Formę na 24 muffinki.
W misce rozgniatamy banany ( ja zmiksowałam je blenderem) i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na bok.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z sodą. Odstawiamy.
W kolejnym naczyniu mieszamy maślankę z ekstraktem z wanilii. Odstawiamy.
Masło i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy masę po dodaniu każdego z nich. Następnie na przemian dodajemy mieszankę mąki z sodą i maślanki z wanilią. Zaczynamy od mąki i na mące kończymy. Na koniec dodajemy przygotowane banany.
Formy na muffiny napełniamy masą do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 20 min. (do suchego patyczka).
Masa:
Na małych obrotach miksera miksujemy serek, masło i ekstrakt z wanilii. Dodajemy cynamon i cukier waniliowy i mieszamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Na koniec zwiększamy obroty miksera na najwyższe i miksujemy (bardzo krótko), by masa była bardziej puszysta.
Po upieczeniu muffiny przekładamy na kratkę do studzenia. Gdy zupełnie ostygną, masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką M1 lub podobną i dekorujemy muffiny. Można posypać posypką cukierniczą.
Przepis pochodzi z: www.foodfanatic.com (tytuł: Banana Cupcakes: With Cinnamon Cream Cheese Frosting)