Sposób przygotowania
Na wstępie:
Dno tortownicy (nie boki) o średnicy ok.23cm natłuszczamy i wykładamy papierem. Białka oddzielamy od żółtek. Mąki przesiewamy przez sito, odstawiamy.
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając małymi porcjami cukier. Dalej ubijając dodajemy kolejno żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (łyżką lub na najwolniejszych obrotach miksera). Masę przelewamy do przygotowanej wcześniej formy.
Pieczemy w 160oC ok. 40 min. do suchego patyczka.
Po upieczeniu gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i ... upuszczamy z wysokości ok. 60cm na podłogę (tak by nie wypadło z formy) i ponownie umieszczamy w piekarniku do ostygnięcia. Zimny biszkopt wyjmujemy z formy i przekrawamy na trzy części. (Boki biszkoptu oddzielamy od formy dopiero po ostygnięciu ciasta).
DO NASĄCZENIA (kompot):
Truskawki zalewamy wodą, dodajemy cukier i zagotowujemy. (Czekamy tylko do zagotowania, potem zdejmujemy z ognia - nie gotujemy dalej). Odstawiamy do ostygnięcia.
MASA:
Śmietanę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodając cukier puder. Następnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie, lecz dokładnie mieszamy całość łyżką, tak by nie było grudek.
WYKONANIE TORTU:
Pierwszy blat ciasta zwilżamy 1/3 ilością kompotu, układamy pokrojone w grube plastry truskawki, a na wierzch wykładamy ok. 1/3 części masy - rozsmarowujemy. Na to nakładamy drugi blat biszkoptu i postępujemy podobnie. Na koniec dajemy trzeci blat, nawilżamy kompotem, smarujemy masą wierzch i boki.
Samą górę ozdobiłam całymi truskawkami i podpieczonymi na patelni posiekanymi orzechami włoskimi. Boki natomiast ozdobiłam podprażonymi (także na suchej patelni) płatkami migdałów).
Przepis pochodzi z: mojewypieki.com
Notatki
Tort bardzo prosty zarówno w wykonaniu jak i w smaku. Znakomity na dziecięce urodziny, gdyż nie zawiera dodatków alkoholowych, no i składa się z tego, co wiele dzieci lubi najbardziej: bitej śmietany i truskawek :)