Tort Tiramisu

Kategoria: Torty
Dodano: 31 października 2012
Składniki
Przepis na tortownicę o średnicy ok. 21cm

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 130g drobnego cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 33g mąki ziemniaczanej

Do nasączenia blatów:
  • 160ml bardzo mocnej kawy*
  • 80ml likieru amaretto*

Masa:
  • 750g serka mascarpone
  • 150ml śmietany kremówki
  • 100g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
  • 100g gorzkiej czekolady
Tort Tiramisu gotowe
Sposób przygotowania
BISZKOPT:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy (białka) na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno wszystkie żółtka. Następnie przerywamy miksowanie. Dodajemy przesypaną przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną i wszystko mieszamy delikatnie łyżką, aż masa będzie jednolita.

Formę ciasta smarujemy tłuszczem (tylko dno, bez boków) i wykładamy papierem do pieczenia.

Całość przelewamy do formy.
Pieczemy w 170oC ok. 30-40 min. do "suchego patyczka".

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i (tu dziwna sprawa, choć uatrakcyjnia monotonię pieczenia :) upuszczamy/rzucamy ciasto na ziemię z wysokości ok. 60cm.

Wkładamy je ponownie do piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Gdy będzie już zimne wyjmujemy z formy i kroimy na trzy blaty (części).


NASĄCZENIE:

Do gorącej kawy dodać likier amaretto, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

[ Zamiast 160ml mocnej kawy zastosowałam metodę z ciasta cappuccino, mianowicie:
W 160ml wrzątku rozpuściłam 4 łyżki kawy Nescafe Espresso i zmieszałam z nieco mniejszą ilością likieru (50ml). ]

MASA:

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Serek mascarpone wyłożyć do miski, dodać ubitą śmietanę i całość delikatnie lecz dokładnie wymieszać łyżką.

Czekoladę zetrzeć na największych oczkach tarki.

WYKONANIE TORTU:

Pierwszy blat ciasta umieszczamy na paterze, nasączamy 1/3 kawy z likierem, rozsmarowujemy ok. /3 masy i posypujemy 1/3 częścią startej czekolady. Na to kładziemy drugą część ciasta i czynności powtarzamy. Na koniec boki tortu smarujemy pozostałym kremem.

Tort przechowujemy w lodówce, a tuż po przygotowaniu schładzamy ok. 2h zanim podamy.


Przepis pochodzi z: atinabc.blox.pl
Tort Tiramisu
Notatki
Tort jest w smaku bardzo delikatny, podobny do wszystkich deserów typu tiramisu, czy tort cappuccino.

Nie mam pojęcia dlaczego po upieczeniu należy "rzucić" biszkoptem. Nie znalazłam uzasadnienia, ani też sama nie potrafię tego wytłumaczyć, ale pomyślałam "czemu nie?" :). Przy okazji spróbuję upiec ten biszkopt bez rzucania, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
Sylwia recipe[napisał(a)]
dnia 12-09-2014
rzucając para rozchodzi się równomiernie od dołu biszkopty i dzięki temu nie opada;)