Tort mojej mamy

Kategoria: Torty
Dodano: 31 października 2012
Składniki
BISZKOPT:
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 szkl. mąki pszennej (lekko czubata)
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 krople aromatu rumowego lub arakowego

MASA:
  • 2 kostki masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2-4 kropel aromatu arakowego
  • kakao
  • kawa mielona
  • spirytus

DO DEKORACJI:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (ścieramy na wiórki)
  • 1 op. posypki czekoladowej
Tort mojej mamy gotowe
Sposób przygotowania
CIASTO:

Margarynę, cukier i jajka utrzeć na jednolitą, puszystą masę. Do tego dodawać kolejno pozostałe składniki za każdym razem dobrze miksując. Całość przelać do tortownicy śr. 22cm, którą należy wcześniej wysmarować tłuszczem.

Piec w temp. 200oC przez ok. 1h (do suchego patyczka, wierzch powinien być lekko zarumieniony).

 Po ostudzeniu ciasto wyjąć z formy, wyrośnięty wierzch ciasta ściąć tak, by góra pozostała płaska. Tak wyrównany placek biszkoptowy należy przekroić na trzy równe blaty.

MASA:

Masło utrzeć na pulchną masę.

W osobnym naczyniu jajka z cukrem ubić na parze przez ok.5 min(ważne aby cukier się zupełnie rozpuścił, a masa była jednolitej konsystencji, bez grudek), a następnie nakładać je łyżką do zmiksowanego masła cały czas mieszając. Na koniec dodać kakao, troszkę dobrze zmielonej kawy, aromat arakowy i odrobinkę spirytusu.

Ilość tych składników jest zależna od naszego gustu, ale dla przykładu można dodać 3 łyżki kakao, 2 czubate łyżeczki kawy, 3 łyżki spirytusu i 3 krople aromatu. Zmienienie proporcji tych składników zmienia smak w znacznym stopniu, więc zachęcam do testowania dodając po troszkę każdego ze składników i kosztowania.

PONCZ:

Zaparzamy słabą czarną herbatę, wciskamy troszkę soku z cytryny i dodajemy odrobinę spirytusu.

SKŁADANIE TORTU:

Układamy pierwszy blat na paterze, obficie nasączamy go ponczem i nakładamy 1/4 masy, na to kładziemy drugi blat ciasta i powtarzamy czynności aż ostatni blat będzie wysmarowany masą. Pozostałą masą wykładamy boki tortu.

Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki i posypujemy wierzch ciasta, boki natomiast ozdabiamy posypką czekoladową.

Wkładamy do lodówki na min. 1h przed podaniem, później również należy przechowywać tort w lodówce.


Notatki
Tort może być kakaowy, ale i kawowy - smak masy jest zależny od proporcji składników jakich używamy do masy.

Dekoracja tortu jest oczywiście przykładowa i w 100% zależy od pomysłowości osoby przygotowującej, a wariacji może być mnóstwo. Ja zwykle odkładam białą część masy do dekoracji, a dopiero potem dodaję kakao i kawę.

Jest to pierwszy tort jaki robiłam i pomimo mojej małej wprawy z wypiekami wówczas a także braku doświadczenia wyszedł bardzo smaczny.

Życzę wielu pomysłów i udanych rezultatów w testowaniu masy i dekoracji :)
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze