Sposób przygotowania
CIASTO:
Margarynę, cukier i jajka utrzeć na jednolitą, puszystą masę. Do tego dodawać kolejno pozostałe składniki za każdym razem dobrze miksując. Całość przelać do tortownicy śr. 22cm, którą należy wcześniej wysmarować tłuszczem.
Piec w temp. 200oC przez ok. 1h (do suchego patyczka, wierzch powinien być lekko zarumieniony).
Po ostudzeniu ciasto wyjąć z formy, wyrośnięty wierzch ciasta ściąć tak, by góra pozostała płaska. Tak wyrównany placek biszkoptowy należy przekroić na trzy równe blaty.
MASA:
Masło utrzeć na pulchną masę.
W osobnym naczyniu jajka z cukrem ubić na parze przez ok.5 min(ważne aby cukier się zupełnie rozpuścił, a masa była jednolitej konsystencji, bez grudek), a następnie nakładać je łyżką do zmiksowanego masła cały czas mieszając. Na koniec dodać kakao, troszkę dobrze zmielonej kawy, aromat arakowy i odrobinkę spirytusu.
Ilość tych składników jest zależna od naszego gustu, ale dla przykładu można dodać 3 łyżki kakao, 2 czubate łyżeczki kawy, 3 łyżki spirytusu i 3 krople aromatu. Zmienienie proporcji tych składników zmienia smak w znacznym stopniu, więc zachęcam do testowania dodając po troszkę każdego ze składników i kosztowania.
PONCZ:
Zaparzamy słabą czarną herbatę, wciskamy troszkę soku z cytryny i dodajemy odrobinę spirytusu.
SKŁADANIE TORTU:
Układamy pierwszy blat na paterze, obficie nasączamy go ponczem i nakładamy 1/4 masy, na to kładziemy drugi blat ciasta i powtarzamy czynności aż ostatni blat będzie wysmarowany masą. Pozostałą masą wykładamy boki tortu.
Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki i posypujemy wierzch ciasta, boki natomiast ozdabiamy posypką czekoladową.
Wkładamy do lodówki na min. 1h przed podaniem, później również należy przechowywać tort w lodówce.
Notatki
Tort może być kakaowy, ale i kawowy - smak masy jest zależny od proporcji składników jakich używamy do masy.
Dekoracja tortu jest oczywiście przykładowa i w 100% zależy od pomysłowości osoby przygotowującej, a wariacji może być mnóstwo. Ja zwykle odkładam białą część masy do dekoracji, a dopiero potem dodaję kakao i kawę.
Jest to pierwszy tort jaki robiłam i pomimo mojej małej wprawy z wypiekami wówczas a także braku doświadczenia wyszedł bardzo smaczny.
Życzę wielu pomysłów i udanych rezultatów w testowaniu masy i dekoracji :)