Tarteletki z owocami

Kategoria: Muffiny, ciasteczka, babeczki
Dodano: 30 października 2012
Składniki
  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • śmietana tortowa lub kremówka
  • owoce sezonowe (w tym przypadku jagody i maliny)
Tarteletki z owocami gotowe
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło i dobrze zagnieść. Następnie dodać przesiany cukier puder wymieszać, a na koniec dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto.

Uformować wałek średnicy ok. 5cm, owinąć folią i wstawić do lodówki na nieco ponad 0,5h.
W tym czasie foremki do tarteletek wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.

Po schłodzeniu wyjąć ciasto, pokroić na plasterki, a każdy z nich rozwałkować dosyć cienko na koło o średnicy odpowiadającej wielkości foremki.

Ciastem wyłożyć każdą foremkę, wstawić do piekarnika i piec ok 15 min. do zarumienienia. Po ostudzeniu można wyjąć ciasto z foremki.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając do smaku cukier puder. Wycisnąć rękawem cukierniczym na ciasteczka i udekorować owocami.


Przepis pochodzi z: pieprzczywanilia.blogspot.com
Tarteletki z owocami
Notatki
Tarteletki są niezwykle proste do wykonania, ważne jednak aby ciasto dobrze przylegało do foremek. Moje pierwsze próby spaliły na panewce, ponieważ nie dość dobrze wyłożyłam foremki ciastem, przez co wyrosły dość niekształtne i nic się już nie zmieściło do środka.

Po rozwałkowaniu ciasta nieco cieniej i dokładnym wyłożeniu foremek ciasteczka wyszły dokładnie takie jak tego chciałam.

Samo ciasto jest bardzo delikatne i kruche. Z powodzeniem można je połączyć z innymi owocami i kremem.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze