Tarta cytrynowa

Kategoria: Ciasta
Dodano: 29 października 2013

Jesień w pełni, a ja na przekór postanowiłam zrobić tartę cytrynową. Cytryn dużo miała w zapasie, więc od razu nasunął mi się pomysł jak je wykorzystać. Tak oto powstała niniejsza tarta. Baaardzo cytrynowa, puszysta, o konsystencji nieco przypominającej sernik. Mniam!
Tarta cytrynowa
Składniki
Spód:
 
  • 195 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 115 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Masa cytrynowa:

 

  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej (może być mąka ziemniaczana)
  • otarta skórka z dwóch cytryn 
  • 150 ml soku z cytryny
Tarta cytrynowa gotowe
Sposób przygotowania
Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 24 cm, natłuszczamy i obsypujemy kaszą manną.

Składniki na spód zagniatamy razem aż do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na szerokość nieco większą niż średnica formy i przekładamy do formy tak by pokryło spód i brzegi (nadmiar ciasta wystający ponad brzeg formy odkrajamy).

Nakłuwamy widelcem, kładziemy do środka papier do pieczenia i wysypujemy na wierzch kulki ceramiczne lub groch/fasolę.

Pieczemy przez 15 min. w 200oC.
Następnie usuwamy z wierzchu papier i obciążenie (kulki lub fasolę - w zależności, co zastosowaliśmy) i dopiekamy jeszcze przez 5 min. do lekkiego zarumienienia góry ciasta.

Na tak podpieczoną tartę wylewamy składniki masy i pieczemy całość w 180oC przez 30 min.
Jeżeli brzegi ciasta będą się zbyt mocno przypiekały, wówczas można całość owinąć folią aluminiową i piec dalej (zapobiegnie to dalszemu spiekaniu się ciasta).

Po upieczeniu tartę należy schłodzić, a potem przechowywać w lodówce.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną.


Przepis pochodzi z:bakeandtaste.blogspot.com
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze