Sposób przygotowania
Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 24 cm, natłuszczamy i obsypujemy kaszą manną.
Składniki na spód zagniatamy razem aż do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na szerokość nieco większą niż średnica formy i przekładamy do formy tak by pokryło spód i brzegi (nadmiar ciasta wystający ponad brzeg formy odkrajamy).
Nakłuwamy widelcem, kładziemy do środka papier do pieczenia i wysypujemy na wierzch kulki ceramiczne lub groch/fasolę.
Pieczemy przez 15 min. w 200oC.
Następnie usuwamy z wierzchu papier i obciążenie (kulki lub fasolę - w zależności, co zastosowaliśmy) i dopiekamy jeszcze przez 5 min. do lekkiego zarumienienia góry ciasta.
Na tak podpieczoną tartę wylewamy składniki masy i pieczemy całość w 180oC przez 30 min.
Jeżeli brzegi ciasta będą się zbyt mocno przypiekały, wówczas można całość owinąć folią aluminiową i piec dalej (zapobiegnie to dalszemu spiekaniu się ciasta).
Po upieczeniu tartę należy schłodzić, a potem przechowywać w lodówce.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną.
Przepis pochodzi z:bakeandtaste.blogspot.com