Składniki
- 250 g ciasteczek Digestive lub innych kruchych herbatników (lub upieczony kruchy spód*)
- 100 g masła (należy stopić i ostudzić)
- ok. 397 g masy kajmakowej w puszce
- 4 banany
- sok ze świeżo wyciśniętej cytryny (ok. 2 łyżki)
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru (według upodobań)
- startej pół tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej) do ozdoby
Jeżeli sami zamierzamy upiec spód:
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 2 żółtka
- pół łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku dopieczenia
- 1 1/2 łyżeczki śmietany (12% lub 18%)
Forma na tartę o średnicy ok. 23cm.
Sposób przygotowania
Ciasteczka kruszymy mieląc w malakserze lub dowolnie innym sposobem (ja wykorzystałam tłuczek do ziemniaków :) ). Następnie zalewamy roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Taką ciasteczkowo-maślaną mieszankę przekładamy do formy na tartę i wykładamy nią cały spód (jeśli się da, to także boki). Można ją lekko ugnieść łyżką. (Poniżej przepis na kruche ciasto, jeśli wolimy zrobić je sami).
Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 1h.
Po tym czasie na wierzch schłodzonego ciasta nakładamy masę kajmakową i rozsmarowujemy po całym spodzie. Na to układamy obrane i pokrojone w plasterki banany. Lekko skrapiamy je sokiem z cytryny.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Ubitą śmietanę kładziemy na wierzch bananów.
Górę ciasta posypujemy startą czekoladą.
Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi z: http://www.thegoodwebguide.co.uk (wpis z 17 sierpnia 2012)
*Kruche ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać odrobinę więcej mąki. Formujemy kulkę, którą wałkujemy na koło o średnicy nieco większej niż nasza forma (ciasto najlepiej jest wałkować pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej).
Następnie przenosimy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i dociskamy do brzegów tę część, która lekko wystaje ponad spód formy.
Pieczemy w 200oC ok. 30-40 min (aż ciasto się zarumieni, do suchego patyczka).
Po ostygnięciu postępujemy zgodnie z dalszymi wskazówkami powyżej.