Szybka tarta Banoffee Pie

Kategoria: Ciasta
Dodano: 15 sierpnia 2013

Jest to jedno z najprostszych ciast. Do jego wykonania nie potrzebujemy za bardzo wagi (gramaturę ciastek, masła czy masy można wyczytać na opakowaniu, a w razie potrzeby nieco zaokrąglić), ani miksera. Wykonanie go nie pochłania dużo czasu - pomijam etap schładzania - i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych, a efekt jest zadowalający. Dla niektórych łakomczuchów nawet BARDZO zadowalający, żeby nie powiedzieć, że wyśmienity.

Mi osobiście to ciasto nie przypadło do gustu i bez większego przekonania zjadłam do końca swój mały kawałek, ale za to opinie od pozostałych smakoszy zebrałam bardzo pozytywne. Oczekiwanie na powtórzenie tegoż przepisu jest duże, ale do tego wrócę za jakiś czas. Najpierw zrealizuję kilka dań i wypieków z mojej (nie)małej listy nowości oczekujących.

EDIT:
Jak pisałam, tak też zrobiłam i ciasto przygotowałam ponownie, z tym, że tym razem spód nie był "ciasteczkowy", a upiekłam zwykły, kruchy placek, który stanowił podstawę do reszty. Przyznam, że ta wersja zdecydowanie bardziej mi odpowiada, a i moi degustatorzy byli jescze bardziej zadowoleni z efektów.
 
Szybka tarta Banoffee Pie
Składniki
  • 250 g ciasteczek Digestive lub innych kruchych herbatników (lub upieczony kruchy spód*)
  • 100 g masła (należy stopić i ostudzić)
  • ok. 397 g masy kajmakowej w puszce
  • 4 banany
  • sok ze świeżo wyciśniętej cytryny (ok. 2 łyżki)
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru (według upodobań)
  • startej pół tabliczki czekolady (gorzkiej lub mlecznej) do ozdoby

 

Jeżeli sami zamierzamy upiec spód:

 

  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • pół łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki śmietany (12% lub 18%)

 

Forma na tartę o średnicy ok. 23cm.

Szybka tarta Banoffee Pie gotowe
Sposób przygotowania
Ciasteczka kruszymy mieląc w malakserze lub dowolnie innym sposobem (ja wykorzystałam tłuczek do ziemniaków :) ). Następnie zalewamy roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Taką ciasteczkowo-maślaną mieszankę przekładamy do formy na tartę i wykładamy nią cały spód (jeśli się da, to także boki). Można ją lekko ugnieść łyżką. (Poniżej przepis na kruche ciasto, jeśli wolimy zrobić je sami).

Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 1h.

Po tym czasie na wierzch schłodzonego ciasta nakładamy masę kajmakową i rozsmarowujemy po całym spodzie. Na to układamy obrane i pokrojone w plasterki banany. Lekko skrapiamy je sokiem z cytryny.

Śmietanę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Ubitą śmietanę kładziemy na wierzch bananów.
Górę ciasta posypujemy startą czekoladą.

Ciasto należy przechowywać w lodówce.


Przepis pochodzi z: http://www.thegoodwebguide.co.uk (wpis z 17 sierpnia 2012)


*Kruche ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę. W razie potrzeby można dodać odrobinę więcej mąki. Formujemy kulkę, którą wałkujemy na koło o średnicy nieco większej niż nasza forma (ciasto najlepiej jest wałkować pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej).

Następnie przenosimy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i dociskamy do brzegów tę część, która lekko wystaje ponad spód formy.

Pieczemy w 200oC ok. 30-40 min (aż ciasto się zarumieni, do suchego patyczka).
Po ostygnięciu postępujemy zgodnie z dalszymi wskazówkami powyżej.
 
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 3
Ocena: 5
Komentarze
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 23-03-2015
Rowniez pozdrawiam i dziekuje za mile slowa :)
Komentarz
Beata recipe[napisał(a)]
dnia 09-03-2015
Wyśmienite ciacho :) Naprawdę warto upiec ten kruchy spód, bo jest o wiele lepszy niż taki z herbatników. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Komentarz
Beata recipe[napisał(a)]
dnia 09-03-2015
Wyśmienite ciacho :) Naprawdę warto upiec ten kruchy spód, bo jest o wiele lepszy niż taki z herbatników. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 31-08-2013
Magdo, BARDZO się cieszę i przybijam "piątkę". Super, właśnie dla takich miłych chwil prowadzę tę stronę. Dzięki za komentarz, bardzo poprawił mi humor :)
Komentarz
Magda recipe[napisał(a)]
dnia 30-08-2013
Zrobiłam je i wyszło!! Dziękuję za przepis, jest przepyszne!!