Szwedzkie bułeczki cynamonowe

Kategoria: Pieczywo
Dodano: 02 lutego 2014

Buły czekały na umieszczenie na stronie chyba ze dwa tygodnie. I w końcu się doczekały, co mnie bardzo cieszy, bo są warte wypróbowania. Podałam w przepisie dwa sposoby na ich uformowanie, z czego sama wykorzystałam sposób drugi i od razu zaznaczam, iż nie jest taki straszny, jak się może wydawać z opisu :) Mam nadzieję, że zdjęcia choć trochę ułatwią sprawę.

Bon appetit!
Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Składniki
Ciasto:
 
  • 435 g mąki
  • 14 g drożdży instant (7 g drożdży instant powinno odpowiadać 25 g drożdży świeżych)
  • 85 g masła (roztopić i ostudzić)
  • 250 ml mleka
  • 55 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko (do posmarowania)
  • cukier perlisty do posypania (opcjonalnie)

 

Nadzienie:

 

  • 85 g masła (o temp. pokojowej)
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Szwedzkie bułeczki cynamonowe gotowe
Sposób przygotowania
Do mąki dodajemy drożdże instant i dokładnie mieszamy. Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko i ostudzone, roztopione masło. Mieszamy. Następnie dodajemy cukier i sól i zagniatamy aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Odstawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 30 min.

Przygotowujemy nadzienie:
Masło, cynamon i cukier miksujemy razem aż do połączenia składników.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie (bardzo krótko) i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na prostokąt. Wierzch smarujemy nadzieniem.

I teraz mamy dwie możliwości uformowania bułeczek:

1) Zwijamy ciasto w rulon (tak, jak roladę), po czym kroimy na grubość ok. 3 cm. Każdy odkrojony kawałek odkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

lub

2) Ciasto składamy na 3 części (tak, jak pokazane na zdjęciu). Kroimy na paski o szerokości ok. 4-5 cm. Każdy ukrojony pasek przekrajamy w połowie tak, by nie przekroić go całkiem, lecz by góra została nieprzekrojona (jak literka U). Łapiemy za dwa końce, które zwijamy. Następnie każdy z końców owijamy dookoła środka (mam nadzieję, że zdjęcia nieco pomogą). Tak uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Uformowane bułeczki odstawiamy pod przykryciem na 30 min.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch każdej bułeczki jajkiem i oprószamy cukrem.

Piekarnik nagrzewamy do 200oC i wkładamy wyrośnięte buły. Pieczemy ok. 15 min. do zarumienienia.



Źródło przepisu (przepis nieco zmieniony): honestcooking.com
Szwedzkie bułeczki cynamonowe
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze