Sposób przygotowania
Do mąki dodajemy drożdże instant i dokładnie mieszamy. Dodajemy ciepłe (nie gorące) mleko i ostudzone, roztopione masło. Mieszamy. Następnie dodajemy cukier i sól i zagniatamy aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Odstawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 30 min.
Przygotowujemy nadzienie:
Masło, cynamon i cukier miksujemy razem aż do połączenia składników.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie (bardzo krótko) i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na prostokąt. Wierzch smarujemy nadzieniem.
I teraz mamy dwie możliwości uformowania bułeczek:
1) Zwijamy ciasto w rulon (tak, jak roladę), po czym kroimy na grubość ok. 3 cm. Każdy odkrojony kawałek odkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
lub
2) Ciasto składamy na 3 części (tak, jak pokazane na zdjęciu). Kroimy na paski o szerokości ok. 4-5 cm. Każdy ukrojony pasek przekrajamy w połowie tak, by nie przekroić go całkiem, lecz by góra została nieprzekrojona (jak literka U). Łapiemy za dwa końce, które zwijamy. Następnie każdy z końców owijamy dookoła środka (mam nadzieję, że zdjęcia nieco pomogą). Tak uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Uformowane bułeczki odstawiamy pod przykryciem na 30 min.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch każdej bułeczki jajkiem i oprószamy cukrem.
Piekarnik nagrzewamy do 200oC i wkładamy wyrośnięte buły. Pieczemy ok. 15 min. do zarumienienia.
Źródło przepisu (przepis nieco zmieniony): honestcooking.com