Sposób przygotowania
Formę okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem - dno i boki.
Mąkę, masło proszek do pieczenia i cukry (waniliowy i zwykły) zagniatamy mieszadłem miksera lub rękami. Dodajemy jajko i zagniatamy, aż składniki się dobrze wymieszają. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki, a jeśli wyszło bardzo miękkie, to na chwilkę do zamrażarki.
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Mieszamy z cynamonem i - jeśli ktoś lubi słodszą wersję - z cukrem.
Wyjmujemy ciasto. Połowę ciasta kroimy lub rozkruszamy i wykładamy nim dno formy i jej brzeg na wysokość ok. 2-3 cm . Dodajemy jabłka. Na górę jabłek ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą połowę ciasta.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 min.
Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com