Szarlotka mojej babci

Kategoria: Ciasta
Dodano: 30 października 2012

Jest to przykład chyba najbardziej klasycznej wersji szarlotki. Stęskniona za smakami dzieciństwa postanowiłam odkopać stary przepis i to był strzał w dziesiątkę.

Zapewne ile gospodyń tyle wersji szarlotek, tą jednak wspominam jako najlepszą i najbardziej darzę ją sentymentem. Przepis jest dość prosty, więc nawet niezbyt wprawionym domorosłym cukiernikom powinna wyjść smaczna.
Szarlotka mojej babci
Składniki
Ciasto:
  • 600g mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny (o temp. pokojowej)
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 180g kwaśnej śmietany
  • 250g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
  • 2,5kg jabłek (najlepiej złota reneta)
  • cukier (do smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu (można dodać więcej)
Szarlotka mojej babci gotowe
Sposób przygotowania
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę, zalać małą ilością wody i dusić na małym ogniu często mieszając aż będą rozgotowane. Dodać cukier i cynamon. Dobrze zamieszać i odstawić.

Wysypać mąkę na stolnicę, dodać kostkę margaryny i pokroić ją w kostkę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części.
Jedną część rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy do pieczenia. Tak rozwałkowane ciasto ułożyć na natłuszczoną formę. Na wierzch wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka.
Drugą część ciasta rozwałkować podobnie jak pierwszą i ułożyć ją na wierzch jabłek.

Całość piec ok 1h w 200oC.


Przepis pochodzi z: rodzinnego zeszytu z przepisami
Notatki
Z jabłek można przygotować mus i użyć jako nadzienia.
W innej wersji jabłka można pokroić na cieniutkie plasterki lub zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i zmieszać z cynamonem i cukrem, a następnie wyłożyć na ciasto.
W każdej wersji szarlotka wychodzi pyszna i jest jednym z moich ulubionych przepisów ze względu na łatwość przygotowania, ogólnodostępne składniki i sentyment jakim darzę przepisy moje babci.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 5
Ocena: 4.3
Komentarze