Składniki
Na ciasto:
- 350 g mąki (plus trochę do posypania)
- 55 g cukru
- 170 g masła*
- 4 - 4 1/2 łyżki chłodnej wody
- otarta skórka z jednej cytryny
Na nadzienie:
- 340 g świeżej żurawiny lub 175 g mrożonej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 gwiazdki anyżu
- 55 g cukru (plus troszkę do posypania)
- ok. 2 łyżki mleka (do wysmarowania babeczek)
Używamy formy na muffiny (12 szt.) lub formy podobnej jak ta na muffiny, tyle, że nieco płytszej.
* Jeżeli mieszkacie za granicą lub po prostu macie dostęp do takiego produktu, zamiast 170g masła można dać 85g masła i 85g vegetable shortering (zwykle dostępne w USA) lub 85g masła i 85g vegetable suet (dostępny w Irlandii i UK).
Sposób przygotowania
Formę smarujemy tłuszczem (nie używamy papilotek).
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, cukier, otartą skórkę z cytryny, masło (i ewentualnie nasz tłuszcz typu suet/shortering) mieszamy aż do uzyskania kruszonki. Dodajemy wodę w ilości tylko takiej, która pozwoli nam ciasto zagnieść i uformować kulkę (im więcej wody, tym ciasto będzie twardsze).
Kulkę ciasta spłaszczamy by otrzymać kształt dysku, owijamy w folię spożywczą lub woreczek i schładzamy w lodówce przez ok. 15 min.
Przygotowanie nadzienia:
Żurawinę świeżą opłukujemy i kroimy na drobniejsze kawałki, po czym wrzucamy do garnka (mrożoną wrzucamy od razu). Dodajemy mąkę kukurydzianą, sok z pomarańczy i gwiazdki anyżu. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy (bez przykrycia) na małym ogniu przez ok. 5 min, raz po raz mieszając. Żurawina powinna zrobić się bardziej miękka (w razie potrzeby można jeszcze gotować dodatkowe 3 min, dodając odrobinę wody lub soku z pomarańczy by się nie przypaliło). Odstawiamy do ostygnięcia, na koniec wyjmujemy gwiazdki z anyżu.
Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Na blacie oprószonym mąką wałkujemy na bardzo cienki placek.
Wykrawamy koła o średnicy nieco większej niż średnica każdego otworu na babeczkę w naszej formie. (Dobrze jeśli foremka do wykrawania ma falowany brzeg, wówczas babeczki będą miały ładne krawędzie). Każde koło wkładamy do foremki i dociskamy do brzegów i dna foremki.
Do środka nakładamy nadzienie (tylko do krawędzi), krawędzie ciasta smarujemy mlekiem.
Na wierzch nadzienia układamy paski z ciasta.
Górę każdej babeczki smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 20 min.
Uwaga: Jeśli po 10 min pieczenia zauważymy, że wierzch babeczek za bardzo się spieka, wówczas formę z babeczkami wyjmujemy, szybko owijamy całość folią aluminiową i z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy pozostałe 10 min.).
Po upieczeniu całość pozostawiamy do ostygnięcia na 10 min, po czym babeczki wyjmujemy z formy i przekładamy na kratkę do studzenia. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Źródło przepisu: Książka "Mini pies. Gorgeous little pies and tartlets", Sara Lewis.
Notatki
Ponieważ babeczki te, jak na żurawinę przystało, są nieco kwaśne, można je podawać oprószone cukrem pudrem.