Surówka z czerwonej kapusty

Kategoria: Sałatki i Surówki
Dodano: 31 października 2012
Bardzo lubię surówki, a do tej z czerwonej kapusty przymierzałam się już od baaardzo dawna. Do jej wykonania zainspirowała mnie pewna zacna uroczystość rodzinna, na której miałam przyjemność skosztować tę surówkę do obiadu. Poniższy przepis jest niezwykle prosty i aż się dziwię, że tyle zwlekałam z przygotowaniem tej surówki.
 
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki
  • czerwona kapusta (ćwiartka niedużej główki, ok. 400 g)
  • 1 jabłko
  • pół małej cebuli
  • 1 mała marchew
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet
Sposób przygotowania
Kapustę drobno siekamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 5 min. Odcedzamy.

Cebulę drobno siekamy, sparzamy wrzątkiem. W gorącej wodzie trzymamy ją ok. 5 min, odcedzamy i dodajemy do kapusty. Dodajemy 1 - 1,5 łyżki octu by kapusta odzyskała kolor. 

Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty.
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i także dodajemy do kapusty.


Dodajemy ok. pół łyżeczki cukru, odrobinę czarnego pieprzu i sól do smaku.
Całość mieszamy.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 4.5
Komentarze
Komentarz
Bea recipe[napisał(a)]
dnia 24-01-2019
A co zrobić z marchewką
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 03-02-2019
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do wyparzonej kapusty. Już dodaję informację do przepisu. Dziękuje :)
Komentarz
krysia recipe[napisał(a)]
dnia 03-04-2015
dobre i proste