Super prosta strucla makowa

Kategoria: Ciasta,Boże Narodzenie
Dodano: 30 października 2012
Sprawdzona, niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu strucla. Zawsze ciasto robię wieczorem, a rano w klika minut dokańczam. Jest to chyba jedyny wypiek, który zajmuje mi na święta najmniej czasu i do tego efekt jest pyszny.
Oczywiście masę można zrobić samemu, ale w ferworze świątecznych przygotowań na tym jedynym cieście oszczędzam czas i wysiłek.
Doświadczenie pokazało też, że im mniej miejsca zostawię pomiędzy ciastem a pergaminem (ważne, by miało nieco miejsca do wyrośnięcia), tym większe szanse, że podczas pieczenia strucla nie pęknie.
Super prosta strucla makowa
Składniki
  • 0,5 kg mąki
  • 1 margaryna
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 30g świeżych drożdży
  • puszka masy makowej z bakaliami
Super prosta strucla makowa gotowe
Sposób przygotowania
Drożdże zasypać cukrem i rozgnieść.

Mąkę wsypać do osobnej misy. Dodać pozostałe składniki (łącznie z drożdżami) i zagnieść. Gdy ciasto nie będzie już takie sypkie wyłożyć na stolnicę i ugniatać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. Rano ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Rozsmarować pół puszki masy makowej na jednym prostokącie. Zawinąć w rulon, który należy owinąć pergaminem niezbyt ciasno (do środka pomiędzy ciasto, a papier powinno się móc wcisnąć rękę). Ułożyć oba rulony obok siebie na blasze i wstawić do piekarnika.

Piec ok. 50min w 200oC.


Przepis pochodzi z: wielkiezarcie.com (autor: baby)
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 11
Ocena: 2.95
Komentarze
Komentarz
Ania - Dtime recipe[napisał(a)]
dnia 19-12-2013
Halciu - dobrze wiedzieć :) Dziękuję!
Komentarz
halcia recipe[napisał(a)]
dnia 19-12-2013
łatwe proste i naprawde smaczne. Można piec 3 na jednej dużej blaszce 180 st. ok 50 minut