Super prosta strucla makowa
Kategoria: Ciasta,Boże Narodzenie
Dodano: 30 października 2012
Sposób przygotowania
Drożdże zasypać cukrem i rozgnieść.
Mąkę wsypać do osobnej misy. Dodać pozostałe składniki (łącznie z drożdżami) i zagnieść. Gdy ciasto nie będzie już takie sypkie wyłożyć na stolnicę i ugniatać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. Rano ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Rozsmarować pół puszki masy makowej na jednym prostokącie. Zawinąć w rulon, który należy owinąć pergaminem niezbyt ciasno (do środka pomiędzy ciasto, a papier powinno się móc wcisnąć rękę). Ułożyć oba rulony obok siebie na blasze i wstawić do piekarnika.
Piec ok. 50min w 200oC.
Przepis pochodzi z: wielkiezarcie.com (autor: baby)