Sola w sosie cytrynowym

Kategoria: Coś na ząb
Dodano: 12 lutego 2013

Moja przygoda z rybami dopiero się tak naprawdę zaczyna. Do tej pory byłam przyzwyczajona do mintaja i to w panierce z bułki tartej i jajka. Pierwszym krokiem by zmienić nieco moje przyzwyczajenia i smaki było wypróbowanie soli. Podeszłam do tego jak do mega wyzwania, bowiem przyszło mi spróbować nowej ryby i w nowej oprawie. Ryzyko było spore, bo gdyby potrawa nie zasmakowała, to istniała duża szansa, że się zrażę na jakiś czas do dalszych rybnych eksperymentów, ale... rezultat przeszedł moje oczekiwania.

Sola to ryba bardzo delikatna, łagodna w smaku, a wszelkie panierki i inne atrakcje tylko zdominowałyby jej smak. Przepis jest rewelacyjny i po pierwszych próbach na stałe się wpisuje do mojego domowego menu. Zdecydowanie mój faworyt! :)
Składniki
  • 2 filety z soli
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 6 łyżek masła
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sola w sosie cytrynowym gotowe
Sposób przygotowania
Filety soli opłukujemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy z obu stron w mące i smażymy z każdej strony przez kilka minut na 3 łyżkach roztopionego masła.

Uwaga - rybę kładziemy na patelnię gdy tylko masło się roztopi, smażymy na małym ogniu, by się nie przypaliło.

Gdy ryba jest gotowa, zdejmujemy ją z patelni i odkładamy w ciepłe miejsce.

W garnuszku, lub na czystej patelni roztapiamy pozostałe masło, zdejmujemy utworzoną pianę, dodajemy sok z cytryny i natkę. Wszystko razem mieszamy, i po chwili zdejmujemy z ognia.

Solę podajemy z ugotowanymi ziemniakami obtoczonymi w koperku, rybę i ziemniaki polewamy sosem cytrynowym.

Można podawać z sałatą z sosem winegret.


Przepis (w zmienionej formie) pochodzi z: www.mojegotowanie.pl
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 8
Ocena: 4.94
Komentarze
Komentarz
Justyna recipe[napisał(a)]
dnia 22-03-2013
Ostatnio wypróbowałam i wyszło super!