Sok malinowy

Kategoria: Domowej roboty
Dodano: 03 lipca 2018
Syropy malinowe robię każdego lata. Nigdy nie miałam kłopotów z ich przygotowaniem, trzeba jednak pamiętać, by dobrze wyparzyć naczynia w którym go przygotowujemy i w których bedzie przechowywany. Zimą cudownie osładza nam herbatę. Wspaniale smakuje również rozcieńczony z wodą, pasuje także do deserów.
Sok malinowy
Składniki
  • cukier
  • maliny
  • słoiki (stosuję 5-cio litrowe)
(na 1 kg owoców stosuję 600 g cukru)
Sposób przygotowania
Słoiki wyparzamy, maliny myjemy i osuszamy.

Na dno słoika wsypujemy troszkę cukru, na to niedużą porcję malin, ponownie cukier i tak na zmianę aż do brzegu słoika. Należy pamiętać o zachowaniu proporcji (1 kg owoców - 600 g cukru).

Słój przykrywamy gazą i zawijamy gumką, by gaza nam nie spadła. Odstawiamy na dwa dni w suche miejsce.

Po tym czasie przelewamy sok przez sito (najlepiej by położyć na sicie dodatkowo gazę). Do odciśnietego soku można dodać cukier, który został w słoiku. Sok podgrzewamy do czasu, aż rozpuści sie cały cukier, należy jednak uważać, by nie doprowadzić do wrzenia.

Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek i mocno zakręcamy.

Gotowy sok można dodatkowo pasteryzować.
Autor:Delicious Time
Oceń przepis
Liczba głosów: 1
Ocena: 5
Komentarze