Składniki
- cukier
- maliny
- słoiki (stosuję 5-cio litrowe)
(na 1 kg owoców stosuję 600 g cukru)
Sposób przygotowania
Słoiki wyparzamy, maliny myjemy i osuszamy.
Na dno słoika wsypujemy troszkę cukru, na to niedużą porcję malin, ponownie cukier i tak na zmianę aż do brzegu słoika. Należy pamiętać o zachowaniu proporcji (1 kg owoców - 600 g cukru).
Słój przykrywamy gazą i zawijamy gumką, by gaza nam nie spadła. Odstawiamy na dwa dni w suche miejsce.
Po tym czasie przelewamy sok przez sito (najlepiej by położyć na sicie dodatkowo gazę). Do odciśnietego soku można dodać cukier, który został w słoiku. Sok podgrzewamy do czasu, aż rozpuści sie cały cukier, należy jednak uważać, by nie doprowadzić do wrzenia.
Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek i mocno zakręcamy.
Gotowy sok można dodatkowo pasteryzować.